måndag 12 september 2011

I-D-I-O-T !

Läser på FZ om hur chefen på spelutvecklingsbolaget Quantic Dream ondgör sig över den hemska begagnatmarknaden för spel och hur de förlorar upp emot 100 miljoner SEK i missade royalities.

Smart kille.


När ondgjorde sig IKEA senast över att folk säljer begagnade möbler på Blocket?

En fungerande andrahands-marknad är oftast ett tecken på en bransch som är frisk.

Men tillverkarna har börjat att inte bara köra med DRM, utan man levererar nya spel med engångskoder som gör så att spelet inte går att sälja vidare.

DRM i sig är en inskränkning i mina rättigheter som kund, att ta bort möjligheten för mig att sälja produkten vidare är ytterligare en inskränkning.

Dags att ta fram varningsettiketter, ungefär som på cigarettpaket av idag.

5 kommentarer:

  1. Det här är ett intressant ämne att ta upp och det finns mycket mer till det än detta anser jag. Företaget skjuter sig själv i foten genom att ha DRM på sin produkt då det enda det gör är att det skrämmer iväg deras kunder.

    Men det finns mycket mer t.ex. så gör det ju att kulturen försvinner i framtiden. För att DRM skyddet hindra folk att använda dessa produkter i framtiden när kanske inte IT världen ser ut som den gjorde. För det händer väldigt mycket på 10 år.

    Jag vet många spel som man har viljat spela men som är så gamla att de inte går att spela längre. Hur ska kulturen då kunna bevara om den inte ens kan överleva ett par decennium av utveckling.

    SvaraRadera
  2. Oavsett vad man tycker om sakfrågan, så hänger det väl ihop med hur man idag "säljer" spel och program; Man licensierar egentligen till slutanvändaren, och du har sen inte rätt att sälja vidare den licensen.
    (att det är en fysisk skiva spelar ingen roll, den är bara transport av programmet).

    Dvs, du köper egentligen (bara) en rätt att använda programmet

    SvaraRadera
  3. Vilket är en del av problemet, de konstiga krångliga och långa användaravtalen man klickar bort vid installation av div mjukvara..

    SvaraRadera
  4. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man pratar om det här.
    Själv brukar jag nämna att jag HYR spel med tjänsten Steam ibland (på obestämd tid tills Steam kajkar av än så länge okänd anledning). Så länge man själv inte faller i fällan att tro att man köpt(äger) något man betalar för så blir det enklare att både acceptera och bedömma om det är värt att lägga pengar på.

    För övrigt får man ju hoppas att det här dras ordentligt till sin spets så att allt som använder mjukvara på något vis inför liknande "One User Only!" system. När folk inte kan kränga sina begagnade mikrovågsugnar, bilar, mobiler och liknande på Blocket så kanske allmänheten vaknar upp till slut.

    SvaraRadera
  5. DRM är som Microsoft OEM installationer. Det vill säga, vill dom sälja ett spel med DRM, dra ned priset så att det blir värt att handla dessa "one-hit-wonders".

    Runt 40 kr för ett högprofilspel är lämpliga pengar. Antingen det eller så släpper dom spelen DRM fria för dom vanliga 400-600 kronorna.

    Någon rättvisa måste det ju finnas i världen...

    SvaraRadera