fredag 4 oktober 2013

Betalvägg

Kuriren.nu sett med flash-blocker
Norrbottens Kuriren och Norrländska Socialdemokraten, våra lokaltidningar i min del av världen, har sagt att de inom kort kommer införa en betalvägg för allt innehåll de publicerar på webben.

Syftet med detta är att öka intäkterna på nätet och minska tappet man har idag bestående av bl.a. minskad försäljning av papperstidningen samt minskade annonsintäkter.

Enda sidan som kommer vara öppen är förstasidan, allt innehåll på siterna kommer ligga bakom en betalvägg. Kuriren skriver:
För prenumeranter blir det ingen skillnad. De har fortsatt tillgång till alla nyheter, oavsett publiceringskanal.
Det är dock inte riktigt sant. För att kunna läsa så måste du logga in, vilket innebär att du måste ha en användare och ett lösenord. När en läsare sitter på sin vanliga dator, i hemmet eller på jobbet så kan man spara ner lösenordet. Men vad händer när man är på språng, måste låna en dator eller använda en surfkiosk. Då måste man kunna sitt lösenord, vilket i dagens it-samhälle med massor av inlogg inte alltid är så lätt.
Men gratisläsare göre sig inte längre besvär.
För att öka intäkter så väljer man att stänga sidan.

Man undrar vilka verklighetsstudier de har gjort, en Kanadensisk undersökning visade nyligen att 92% av besökarna går vidare till andra siter när de kommer till en betalvägg. Aftonbladet som är en svensk nyhetssite med stort antal besökare lyckas ändå bara locka ca 3% att betala för deras plus-tjänster, då ska man dessutom komma ihåg att de endast tar 29:- per månad till skillnad mot för Kurirens 156:- per månad.

Själv var jag och gjorde en kort intervju med 24Norrbotten i ämnet i veckan, det enda som hitintills har dykt upp från den intervjun är en kort blurb då jag säger att man inte kan ta betalt för nyheter på nätet, men att journalistik är en annan sak. I inslaget används min kommentar för att stödja satsningen, vilket inte riktigt var mitt syfte. Kalle Sandhammar, chefredaktör på NSD antyder i inslaget att allt de publicerar på nätet är journalistik. Vilket jag har svårt att hålla med om, nyheter från t.ex. TT är knappast journalistik.

Vad jag försökte få fram var att satsningen på betalvägg är att backa in i framtiden, att det hade varit kul om de vågat med något nytt och djärvt, t.ex. Flattr eller liknande.

En av frågorna jag fick var om jag prenumererar själv idag, vilket jag inte gör. Det slutade jag med då jag flyttade från lägenhet inne i stan med brevinkast. Då fick jag tidningen runt 03.00 direkt in i lägenheten och kunde enkelt läsa den på morgonen. Nu bor jag i en by på landet och får tidningen i en öppen grupp-låda en stunds promenad bort. Vilket innebär att jag aldrig har tidningen innan jag åker till jobbet och när jag kommer hem så är det risk att den är borta. Den blir alltid genomblöt då det regnar, eftersom lådan inte är vind eller vattentät, och dessutom är hopplöst inaktuell och ointressant som kvällstidning.

Det finns endast en sak som talar för att tidningarna eventuellt kan få någon form av framgång med en betalvägg, och det är det faktum att de har en unik dominant ställning på marknaden. Där Kuriren, NSD och även Piteå-Tidningen tillsammans dominerar marknaden för morgontidningar i Norrbotten och alla ägs av samma ägare! Ett närmast hundraprocentigt monopol, men jag tror inte ens det kan rädda en sådan här satsning på betalvägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar