tisdag 20 september 2011

Brädspel: Måla skiten!

Att ha köpt ett brädspel med 42 miniatyrer i förpliktigar, visst skulle det funka med att lämna dem i orginalplastfärger, men lite målarfärg på rätt ställen och vi får en helt annan känsla i prylarna.

Tyvärr är jag inte nån duktig och erfaren figurmålare, jag är dessutom lagomt klumpig på handen så detaljmålandet kommer bli tungt.

Nu har jag en idé på hur jag ska underlätta målandet, skapa en enhetlighet och samtidigt få det att se bra ut.

Jag tänker använda en teknik som ibland kallas för Blackwashing, eller antikbehandling på ren svenska. Så kommer jag behandla alla trashmobbar i spelet, medans hjältar och skurkar kommer få detaljmålning.

Humanoider kommer antikbehandlas klassiskt med gråskalor, medans djur, odjur och tingestar kommer få en rödbrun ton.

Eftersom jag aldrig målat miniatyrer förut så började jag inte med nån av figurerna från WoA, utan tog fram två hober, en från Sagan om Ringen och en från Bilbo.


Det första jag gjorde var och la på en vit underfärg, jag la ett väldigt tunt lager för att inte förstöra detaljerna i plasten.


Sedan på med en svart wash. Det blev ganska bra så jag tog fram en figur från DungeonQuest som jag misslyckats med tidigare och washade den också.


För att följa upp med lite drybrushing. Drybrushingen blev verkligen pricken över i-et, ger känslan av att den är gammal och nött.


Sen blev det stora skälvan och jag tog fram en Orc från WoA för att måla. Jämför man med en omålad, där plasten faktiskt hade en rätt bra färg, så lyfter verkligen detaljerna i figuren och den ser inte så... plastig ut. På bilden blir det vita, drybrushade, lite överexponerat, den är mycket mera balanserad i verkligheten.

Nu ska jag härnäst testa en humanoid där plasten har röd ton för att se hur den blir, samt köra första testet på odjur i rödbrunt. Spännande.

Sen när alla 30 mobbar är klara så är det detaljmålning av fem hjältar och sju skurkar, varav en är en rätt stor drake. Det kommer det bli spännande att försöka ro ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar