fredag 13 juli 2012

Android: Brädspel i din telefon


Brädspel, eller sällskapsspel som det också kallas, är ett trevligt sätt att umgås. Men vad gör man om man har lite tid över, spelsugen men saknar utrymme och spelpolare?

Givetvis tar man fram sin telefon och spelar på den. Jag har en trio favoriter i telefonen, här följer en kort genomgång.

Settlers from Catan

Väldigt bra implementation av Catan, innehåller grundspelet samt Seafarers expansionen. Dock måste man köpa till extra ifall man vill spela kampanj samt en del av kartorna, men de som följer med i grundpaketet räcker långt.

AI'n är vettig, handel med AI-spelarna funkar hyffsat bra. Lite störande hur den vill zooma in på kartan när det händer saker, man tappar bort sig lite. Det går dock att slå av i inställningarna.

Den är spelbar på äldre telefoner, som t.ex HTC Hero. Flyter på bra på enklare telefoner som ZTE Blade. Dock så är appen inte anpassad för nyare telefoner med högre upplösning, text och menyer blir oläsbara och spelet är nästan ospelbart på min Galaxy Nexus.

Betyg: 4 av 5, så länge du inte har en högupplöst telefon.
Pris: ca 28:-
Google Play

Carcassonne

Svagaste kortet, men välgjord. Innehåller grundspelet samt Rivers II-expansionen. Tyvärr behöver Carcasonne en, eller helst bägge, av de två första expansionerna för att bli riktigt bra.

Sen gör den fel när den räknar ut poängen, iallafall enligt reglerna i min låda. Mest störande är att den ger samma poäng till alla som har meeples i en stad/väg/fält. I min regelbok ska den som har flest meeples får poängen själv och endast om det blir oavgjort får alla lika mycket.

Spelet flyter på bra, AI'n spelar vettigt och känslan är på topp. Går att spela flera spelare, men då måste man skicka runt telefonen.

Skulle få högre betyg om det inte var för poängräkningen samt bristen på expansioner. Enda spelet i trion som fungerar i både porträtt och landskapsläge.

Betyg: 3.5 av 5
Pris: ca 35:-
Google Play

Elder Sign: Omens

Trions starkaste kort. Hög tröskel för att lära sig spelet, men det finns animerade tutorials för alla delmoment. Jag har inte spelat förlagan, så jag vet inte hur trogen denna är orginalet.

Denna variant är iallafall stämningsfull med vacker grafik, bra ljud och musik. Spelet är svårt, räkna med att få spö de första gångerna tills du lärt dig hur man spelar.

Har man spelat andra Cthulhu-spel från Fantasy Flight Games så känner man igen grafiken och karaktärerna som man styr, vilket är trevligt.

Överlag är denna mycket trevlig och väl värd pengarna. En omgång tar ganska lång tid, men den sparar undan sessionen när du stänger ned spelet, så det är lätt att plocka upp där man var och fortsätta.

OBS den verkar inte fungera med Android 4.1! Kör du den så avvakta tills en uppdatering kommer.

Betyg: 5 av 5
Pris: ca 27:-
Google Play
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar