måndag 10 september 2012

Därför är en spelkonsoll för 99$ mera intressant än PS4/Xbox720

Rykten om nästa generations konsoller från Sony och Microsoft flödar friskt på nätet, med mer än sex år sedan nuvarande generation presenterades så börjar det behövas nånting nytt.

Men vad har de att erbjuda egentligen? Snyggare grafik givetvis, men är det verkligen allt vi gamers vill ha?

Jag gillar inte konsollspel, mest för att de är nästan alltid baserade på snabba reaktioner och inte på hjärna och problemlösning. Finns givetvis undantag, men de är få och starkt begränsade av det faktum att man styr konsollspel med handkontroller och inte mus plus tangentbord.

Själv har jag inte ägt någon spelkonsoll sedan en pong-maskin som jag och storebror hade när vi var små.

Ett problem med nuvarande generation spelkonsoller är den enorma kostnaden för att utveckla AAA-spel, där en del spel kan kosta upp emot 200 miljoner dollar. Och man räknar med att kostnaden för att utveckla AAA-titlar till nästa generation kommer bli ännu dyrare.

Men vad får vi för pengarna egentligen? Enkelt sagt, mera polygoner. Bättre och snyggare grafik, som kräver mera arbete och därmed mera pengar att producera, med stor risk att det blir mindre pengar över till hjärna och handling. Räkna med att se mera re-releaser av gamla spel, uppföljare och spel baserade på befintliga världar. Räkna också med att se mindre nya idéer, mindre revolutioner, mindre med nytt helt enkelt.

I PC-spelandets barndom så drev spelutvecklingen pc- och hårdvaruutvecklingen framåt i rasande fart. Men med övergången till mera konsollspel med långa levnadscykler på själva konsollerna, har utvecklingen stannat av. Idag köper man en laptop för under 5000:- som har bättre grafik i spel än vad PS3/Xbox360 levererar.

Men det finns en ljusglimt i mörkret.

För just nu pågår det en utvecklingsrevolution. Bland smartphones. Startade med bl.a. Palm Pilot och Windows CE en gång i tiden, jag har haft några Palm och även en Pocket PC-baserad mobil. Smartphones fick ett lyft när Apple introducerade iPhone och just nu sker det en enorm teknikutveckling, främst inom Androidvärlden.

Android är dock mer än telefoner, vilket har börjat märkas.

Nyligen annonserades en Android-baserad spelkonsoll ut via Kickstarter. Jämfört med dagens androidtelefoner så är den i absolut prestandatopp, men jämfört med PS3/Xbox så är den inte alls speciellt vass.

Folket bakom konsollen, som kallas för Ouya, sökte att få $950 000 som stöd från frivilliga via Kickastarter. De drog in 8.5 MILJONER dollar.

För spelkonsollen kommer exakt i rätt tid, just nu finns det en starkt växande marknad för s.k. indie-spel. Ett lysande exempel på den trenden är den Svenska succén Minecraft. Nåt som folket bakom Ouya aktivt uppmuntrar, full kreativ frihet, inte begränsat av management och ekonomer.

När man läser rykten om nästa generations spelkonsoller, så är det inlåsningarna som är mest tydliga. DRM-system som stoppar dina möjligheter att sälja ett spel efter att du är klar med det. Visst, de kommer ha revolutionerande grafik, men grafiken är bara en liten del av upplevelsen.

Där väljer Ouya att gå motsatt väg, de erbjuder root för konsollen, de öppnar för hårdvaru-modding, de stöder XBMC, kort sagt, öppet vs stängt.

Så därför kan en spelkonsoll för 99$ vara mycket mera intressant en PS4/Xbox720.

5 kommentarer:

 1. Word.

  Jag tycker till och med konceptet bakom Ouya är mer intressant än dagens konsoller. De har liksom inte riktigt levererat på det de lovade. :)

  SvaraRadera
 2. Förstår inte vad du har imot gamepad? har du ens använt en?
  jag själv har kört tangentbord och mus i X antal FPS spel genom årenn som Quake 1-4, UT och Unreal Tornament 1,2003,2004 etc etc.
  Men jag har också använt gamepad, youstick till flygsimulatorer och ratt och pedaler till bilspel till den grad att jag kunde behärska flera spel på högsta svårighetsgrad eller mot andra spelare med framgång.
  Blir så in i norden tröt på alla framåtsrävare som igentligen är bakåtsträvare. Gamepad är inte begränsande. Kanske inte roterar lika snabbt med den men du kan därimot sidstepa med mycket högre preciton än med tangentbord i FPS lir.
  Sedan hatar jag autoaim kötet med. Det kom till PC först så gammal är jag så det vet jag. Det fins fortfarande i PC spel och det går fortfarande att stänga av på många consol titlar.
  Gamers som yrar om att mus är det ända rätt för det är så värkligt och naturligt kan ta och släga sig i väggen. Ta en bössa, gå ut i skogen och skjut lite. Testa airsoft eller paintball i några år. Fins INGET naturligt med FSP spel och mus och tangentbord. Facktum är att en gamepad stämmer bättre överns med hur vi mäniskor rör oss.
  Så i min värld är en gamepad nåt som stimulerar tacktik och improvisation för att nå målet istället för hjärndöd PC inövade moment. Mus och tangentbord är för den slappe som bara vill leta Head shoots.

  Sedan har inget i mot indispel eller opensource då jag sjävl kört linux i 12 år är fördummande eller likanande tycker jag är nonnsens. Fins flera populärar rollspel och liknande för dom med mer kräsen smak. Sedan har jag svårt å se hur mobiltelefoner mm ska hävda sig utan vettig form av input device. Peka och ha sig på skärmen och luta telefonen hit och dit fungerar ju sådär. Absolut vissa spel fungerar men vanlig console som framtida XBOX och Playstation kommer fortfarande ha en ganska stor roll.

  Det faktum att du inte kan hantera en gamepad nämner du ju själv. Du använder igen. Jag har använt det mesta i mina dagar side by side och alla går att lära sig. Facktum är att igen är mer svårlärd en en annan ofta enklare att lära sig en ny.Bara det att folk är för lata för att ens orka och specielt orkar dom inte minnas hur svårt dom hade för mussen i 1-2 år innan det blev naturligt men för många är det 15 år sedan nu.

  Kan tilläggas att förutom mus hanterar jag trackball och tumkula fint med. Fungerar fint i spel som oblivion, morrowind, minecraft eller liknande men även FPS spel går men jag skulle inte tävla med trackball.

  Men som sagt jag tror inte en 99 USD console kommer klå MS på fingrarna. Dom har för stort utbud och kund bas. Desutom varför skulle jag köpa en 99 USD klen console när min 2 år gammmla HTPC har mer kraft och redan kör XBMC? Kan lika väl lira på den då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Desutom varför skulle jag köpa en 99 USD klen console när min 2 år gammmla HTPC har mer kraft och redan kör XBMC? Kan lika väl lira på den då?"

   Enkelt: Därför att de flesta som är som du är en väldigt, väldigt liten del av marknaden.

   De allra flesta vet med nöd och näppe vad en TiVo är och många ser inte poängen med en. Det är den marknaden Ouya försöker fånga. Och med ~100 000 preorders redan är det ganska så många som vill se dem lyckas... :)

   Radera
 3. Och majoriteten som köper en 99USD console tillverkade av icke MS eller Sony är samma personer som bygger egna burkar och pular hemma också det är inte vanliga mäniskor för dom vet varken vad en lite ARM maskin är eller vad android är eller ett indi spel. Dom kan spel adet på sin mobil med defeniera det det kan inte dom flesta. Med andra ord samma folk som redan är insatta i IT, datorer, consoler, mobiler som köper dessa små kuber för att labba med. Vanlig folk köper för sämmre eller bättre en 360 och en skiva på gekås eller liknande bara för det är vad dom känner till.

  100K world wide är inte enorm med tanke på att i princip vart enda IT sida har haft detta som nyhet världen över. Bara i sverige fins det över 200K medlemar på dom största IT sidorna gemensamt.

  HTPC är igen ovanlighet i dag heller. Känner många som inte kan något om datorer men ändå vill ha just en Dator till TV:n kanlla den HTCP eller inte. Tom där jag jobbade sisst vanligt företag hade dom HTPC erbjudadne för 5-6 år sedan med dubbla TV kort osv av typ märeksdator. Det är inte ovanligare än 100K utsprida ex av en liten spelkub.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du missar poängen.

   De 100 000 som redan lagt in en pre-order är early adopters. Men, om Ouya slår, så kommer det gå att spela full 1080p video på den kopplad till din TV - utan något som helst strul. Bara koppla in. Med en HTPC så måste du däremot hålla på och tweaka, installera OS, fixa och programmera fjärrkontrollen...

   Det är billig hårdvara fullt kapabel till allt som behövs på en smart-TV: Kapabel att köra de flesta emulatorerna inklusive PS1, kapabel att spela alla filmer i HD-upplösning och kapabel att spela native spel. En sweetspot för de som inte kan så mycket om teknik helt enkelt.

   Radera