På twitter har chefredaktörerna gett mig svar i form av "Goddag yxskaft", deras primära bemötande har varit "Vi erbjuder ett generöst prova på-erbjudande". Vilket innebär att man har totalt missat poängen i kritiken.
Men så igår fick jag en fråga:
Och en sådan öppning kan man inte låta bli, sen om de läser vad jag svarar är en annan sak.
Men jag börjar från början, världen har förändrats, ett nytt sätt att konsumera och deltaga i mediebruset har uppstått. Så länge man var tvungen att ha dyr teknologi och dyr distribution så var i princip all medial kommunikation envägs, via radio, tv och tidningar. Visst, man kunde skriva ett brev och skicka in, men i princip så var det enbart envägskommunikation.
Internet förändrade allt detta, helt plötslig kunde vem som helst, för en billig penning nå ut till hela världen OCH få svar på en gång.
Samhällsdebatten fick ett helt nytt liv, en revolution större än tryckpressen var på sin tid.
För tidningar och nyhetsbyråer är det ett dubbeleggat svärd, en fantastisk möjlighet men också nånting som hotar att göra dem arbetslösa. För hur man än vrider och vänder på det så är alltid en journalist först den tredje att ta del av och rapportera nyheter. Den första är den som är drabbad, den andra är ögonvittnet. Och med dagens alltid uppkopplade mobiler, så hinner nyheter ofta nå ut på sociala medier innan de kommer ut i pressen.
Häri finns också en av de saker jag retar mig mycket på i hur chefsredaktörerna motiverar att låsa in hela sina websiter. De säger att de vill ta betalt för journalistiken. Men vari ligger journalistiken att återpublicera TT-nyheter, att citera det som Polisen publicerar på sin websida, att rapportera det någon annan nyss skrivit. Nyheter är inte journalistik, en rapport om en bilolycka är inte en Obol-affär.
Att låsa in sin webplats bakom en betalvägg är att döda samtalet, man stoppar alla diskussioner, man stoppar drop-in läsandet från folk utanför länet. Genom sin monopolliknande ställning på marknaden i Norrbotten, så lägger man vårat län i en medieskugga, en medieskugga som kan orsaka vårat län irreparabel skada.
Å andra sidan, stänger man en sida så routar internet runt problemet. Redan nu finns en sorts nyhetstjänst på Facebook, Nyheter i Luleå, som aggregerar nyheter från olika källor i sitt flöde. Sidan fick ca 1100 likes på under 24 timmar. Så marknaden för att presentera nyheter lättillgängligt på nätet finns.
Att då välja att tro att om man själv backar tillbaka till tiden innan internet så får man tillbaka läsare och lönsamhet som innan internet. Men tyvärr, man kan inte åka tillbaka i tiden, utan det handlar om att anpassa sig eller försvinna. Historien är full av exempel på företag och företeelser som inte anpassat sig och nu är borta.
Utmaningen ligger i att anpassa sig och att leda utvecklingen istället för att försöka ignorera den.
Nu närmar vi oss pudelns kärna, hur anpassar man sig, hur tjänar man pengar på att ge bort nyheter gratis? Jag ska ge min vision av hur jag tycker morgondagens nyhetsrapportering och journalistik ska se ut. Först några raka tips till våra lokaltidningar och sen några visioner om framtiden.
- Öppna sidan.
- Släpp nyheter helt fritt.
- Öppna upp kommentarsfälten och tvinga era journalister att deltaga i debatterna som skapas i anknytning till artiklarna.
- På artiklar med grävande journalistik släpper ni ingressen fri och låser in den djupdykande löptexten. God journalistik går det att ta betalt för.
- Inför möjlighet att köpa klippkort för att enkelt kunna läsa enstaka artiklar.
- Inled samarbete med Flattr och låt alla artiklar få Flattr-knappar, så att läsare kan belöna er direkt för bra arbete. (Det funkar, lilla jag med mina få läsare, gick i vinst på Flattr när jag bloggade aktivt)
Konsekvenserna av ovanstående är att man skapar en webplats där samhällsdebatten är levande, där läsarna är delaktiga, där läsarna själva kan aktivt belöna god journalistik. En plats där dialog och inte monolog finns.
Om jag hade tid, pengar och orken så skulle jag, nu när marknaden är vidöppen, startat upp en nyhetssida. En nyhetssida där fokus hade varit på medborgarjournalistik. För som jag har nämnt ovan, journalisten är alltid sist på en nyhet. Så genom att skapa och marknadsföra en sida där folk lätt och enkelt kan dela med sig av händelser i deras närhet, där man lätt kan få fram relevant nyhetsflöde efter var man är.
En sådan tjänst skulle ha ett hårt fokus mot uppkopplade mobiler, vilket skulle automatisk gör att man får en yngre målgrupp, morgondagens nyhetsläsare. De som idag väljer bort papperstidningen, de som idag klickar vidare när de möter en betalvägg.
Förutom medborgarjournalistiken så skulle det i flödet finnas nyheter från TT och andra källor. Korta, snabba, lättlästa nyheter med stark lokal prägel. Tekniken för detta finns redan, inget kräver att man uppfinner nåt som inte redan finns i var mans ficka. Givetvis behövs viss moderering, men genom att uppmuntra och belöna, så kan man skapa en stark deltagarkultur genom att bygga en inkluderande tjänst, istället för som idag, en exkluderande betalvägg.
Det är min vision, jag kan inte förverkliga den själv, men om nån vill göra det så vassego!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar