söndag 27 juli 2014

PPN: Var vi tar mandat 2014

Valet är mycket nära nu, men med misslyckandet i EU-valet i bagaget kanske man undrar om det är nån idé alls att satsa.

Vi kommer behöva kämpa i motvind, men vi har allt att vinna.

I Norrbotten ställer vi upp i riksdagsval, landstingsval och i Luleå kommunval.

Riksdagsval


När det gäller riksdagsvalet så kommer det bli mycket svårt att nå över 4%-spärren, även om det är målet. Men det finns två nivåer av lyckande på vägen dit, för redan vid 1% så får vi valsedlarna gratis och utdelade nästa två val. Vid 2.5% får partiet centralt partistöd från staten.

Målsättningen måste vara 4%, men betygsskalan ser ut så här:

4% - MVG
2.5% VG
1% G
<1% IG

Landstingsval


I landstingsvalet finns det en 3%-spärr, vilket kommer vara svårt att nå upp till. Men ser man det till antal röster så är det runt 5-6000 personer man måste övertyga att rösta på oss. Känns lite mindre svårt då. Betygsskalan för landstingsvalet blir då som följer:

>3% MVG
3% VG
2.5% G
<2.5% IG

Kommunval


Det viktigaste valet för oss i Norrbotten är dock kommunvalet till Luleå kommun, för där har vi en mycket stor chans att ta mandat! Om vi får de som röstade på oss i EU-valet, att också rösta på oss i kommunvalet, tar vi minst ett mandat. Vi fick 574 röster i EU-valet i Luleå Norra valkrets, vilket är nog med röster för att räcka till ett mandat. Kan vi få lika många i Södra så har vi minst två mandat, men då måste vi få ca dubbelt så många röster som i EU-valet, inte helt omöjligt, men svårare än att ta mandat i Norra. Betygsskalan blir då:

>2 mandat MVG
2 mandat VG
1 mandat G
0 mandat IG

Sammanfattning


Sammanställningen av tidigare valresultat gör gällande att vi MÅSTE satsa hårt på Luleå Norra valdistrikt, det är mycket viktigt att vi får studenterna på LTU att rösta på oss i kommunvalet. Många där kommer säkerligen rösta på oss i riksdagsvalet, vi måste bara få dem att också rösta på oss i kommun och landstingsval. I norrbyar kommer vi behöva konkurrera med Glesbygdspartiet som är mycket starka där, men jag tror inte vi attraherar samma väljare, så det behöver inte vara nåt problem.

Det finns ett stort missnöje med nuvarande landstingsledning, kan vi få missnöjesröster att gå till oss så kommer vi kunna klara att även ta mandat där.

Men Luleå kommun är viktigast, vi måste ta mandat, vi kommer ta mandat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar