onsdag 24 augusti 2011

Sjukvård? Var god dröj

Läser i Kuriren att akuta nattflyg från Kiruna stoppas, bra timat med tanke på att man just beslutat att lägga ner akutkirugin på sjukhuset i Kiruna.

Så en av Sveriges viktigaste, kanske den viktigaste, gruvstad blir utan möjligheter till akut sjukvård nattetid. Låter som bra planering.

Foto: Johan Arvelius
För de flesta är Kiruna nån vag utpost långt, långt borta. En håla där solen aldrig stiger över horisonten, några joppar i gruvan men de flesta på går på bidrag och klagar ont i ryggen, typ.

En tyvärr allt för vanlig nidbild.

Jag vet inte exakt hur stor del av sveriges järnmalm som kommer från Kiruna, men det är en rätt stor del. Vad jag vet är att Norrland levererar runt 95% av EUs totala järnmalmsproduktion. Vad händer med Sveriges, EUs och världens ekonomi om vi stänger gruvan i Kiruna?

Skulle jag vara skyddsombud i Kiruna skulle jag stänga gruvan när sjukhuset stängs, sen låta politikerna fixa problemet. Idiotin med att stänga akutkirugin och flyga ut akuta fall är i sig rätt dumt, eftersom vädret inte alltid tillåter flygning och man måste få vård så tidigt som möjligt om man ska ha en god chans att bli helt återställd eller ens överleva.

Om man nu dessutom slutar flyga ut akuta fall på nätterna så blir sannolikheten mycket stor att det kommer att ske onödiga dödsfall.

En ort som Kiruna som bidrar så pass mycket mer till stadskassan än vad den får tillbaka i form av stöd ska inte stå utan vettig sjukvård. Punkt.

Nånting för oss pirater att driva i Landstinget.