torsdag 25 augusti 2011

Android: Utvecklingsdrömmar

Jag brukar ibland säga att jag fuskar med programmering, med det menar jag att jag kan lite grand, har läst några kurser, men aldrig arbetat med utveckling på heltid.

De senaste åren har min utveckling mest rört anpassningar av olika CMSer i PHP för att passa mina behov.

Det är väldigt kul och tillfredställande att programmera, men det kräver en hel del tid och arbete att bli bra. Just nu finns det mera intresse och sug att skapa än vad det finns kunskap, och det är som det som är mitt problem.

Jag har några rätt balla idéer för mobilappar, inte sådana som kommer att bli den nästa Angry Birds, men kuliga grejjer i alla fall. Jag har tre-fyra spår jag följer, ett av dessa har ett 20-tal "uppföljare".

Den första tröskeln jag måste ta mig över, är att besluta i vilken miljö jag vill utveckla mina grejjor. För oavsett vad jag väljer måste jag lära mig ett nytt språk.

De alternativen jag har kikat lite på är:

Java - Det språk som är officiellt stöds av Android SDK, jag är dock lite skeptisk till språket som sådant samt att jag har aldrig skrivit en rad Java tidigare.

Corona SDK - Ett högnivåspråk baserat på LUA där man får mycket gratis i form av fysikmotor o.s.v. En annan fördel är att den även stöder iOS så man kan med samma kod nå två plattformar.

Google App Inventor - Webbaserat verktyg för att ta fram appar, dock kommer Google lägga ner den (och släppa källkoden fri) vid årsskiftet samt den är väldigt begränsad.

Utöver dessa tre finns det bl.a. Android NDK för att utveckla i C++, det finns BASIC-varianter, PhoneGap och massa mer.

Jag behöver hitta en lösning där det finns bra med online-tutorials så jag kan komma igång, det ska (helst) finnas utvecklingsverktyg som funkar i både Linux och Windows som helst ska vara Open Source.

Ett annat alternativ är att jag fokuserar på databaserna, designen och sånt och inleder ett samarbete med en duktig kodknackare som inte har några egna projekt just nu.

Nackdelen med det är hur man ska dela framgångarna ifall man gör en hit, samt att det finns även risk för kreativa meningskiljaktigheter. Jag är så pass ego att jag vill ha full kreativ kontroll över mina idéer, men jag har inte råd att anställa en kodare.

Hur i hela friden ska jag ro hem det här? Tips mottages tacksamt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar