onsdag 18 december 2013

Var är mina Outer Limits?

Titeln åsido, jag börjar med Spotify. Jag är ingen stor användare av Spotify, men nyss när jag köpte ny telefon och band om abonnemanget så fick jag med ett år Spotify Premium. Det fick jag förra gången också, använde den säkert hela tre gånger på det året.

Anyways, nyss slog jag på Spotify för att testa lite, sökte (återigen) en låt som är svår att hitta. Hittade mina gamla playlists och där är det intressanta med det hela. Flera låtar som jag haft i mina playlists är borta, jag kan se dem men de går inte längre att spela upp. Exakt varför förtäljer inte historien, eller Spotify för den delen. Men mest troligt har rättighetsägaren dragit tillbaka musiken.

Outer Limits då? Outer Limits är en gammal svart-vit TV-serie från 60-talet. Jag tycker den är cool, på samma sätt som Twilight Zone. Dessa två, och många många fler gamla tv-serier är extremt svåra att se på lagligt vis. Jag har Netflix, men utbudet där är rätt patetiskt, och gamla serier är näst intill obefintligt.

Att försöka köpa dessa på skiva är inte heller så lätt, särskilt som filmbolagen hittat på nåt så fantastisk som regionskodning, så att jag inte ens KAN köpa film jag är villig att ge pengar för!!!!!!!

Så, varför finns då inte 50-60 år gamla TV-serier tillgängligt lagligt? Enkelt sagt, det är för dyrt, det kostar skitmycket pengar för t.ex. Netflix att köpa lös rättigheterna att få streama ut gammal tv. Detta pga att skyddstiderna inom upphovsrättslagen inte är rimliga. Att verk skyddas upp till 70-90 år efter skaparens död. Nu är jag lite osäker på just TV-serier, där *tror* jag att skyddstiden bara är 50 år från release, men samtidigt så gäller ju manusförfattaren skyddstider och om man ska tro Hollywood så omfattas även textningen av upphovsrätt.

Det är dags att sluta låsa in vårat kulturarv, befria TV-serierna, nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar