söndag 21 augusti 2011

Android: En månad med ZTE Blade

För ungefär en månad sen införskaffade jag mig en ZTE Blade, det började vara dags för min gamla HTC Hero att få vila lite.

Bladen köptes för 999:- på mitt lokala ICA Maxi, då kommer den med kontantkort från Comviq och är operatörslåst. Låset försvann i samma ögonblick som jag tog ut telefonen ur kartongen, man kan låsa upp den via olika websidor eller via en app som finns att hämta på market. Jag körde med appen och genererade en kod via min Hero, så jag hade koden innan jag ens slog på min Blade första gången.

På kvällen hemma rootade jag telefonen och dagen efter hade jag blåst om den med en custom-rom, främst för att slippa alla Comviq-appar som kom förinstallerat, men också för att uppgradera från Android 2.2 till Android 2.3.5.

Swedroid skrev en mycket bra och utförlig recension av ZTE Blade för en tid sedan, så jag kommer inte här skriva grundfakta. Utan mest uppdatera deras recension, eftersom den är baserad på generation ett av Blade och den man numera köper är generation två. Och det faktum att om man vill få ut maximal produktivitet ur sin Blade så bör man köra in en custom-rom, själv kör jag med CyanogenMod, men det finns flera olika varianter där ute.

En sak som folket på Swedroid såg som en nackdel var bristen på styrkula eller trackpad, främst för att det skulle bli svårt att sätta markören rätt när man vill editera en text. Jag vet inte om det kom med Android 2.3 eller med CyanogenMod, men i min Blade får jag upp ett handtag som man kan dra runt för att enkelt flytta markören dit man vill. Så det problemet är ialla fall löst.

Nackdelar

Inbilla dig inget annat, det här är en budgettelefon. Men man får otroligt mycket för pengarna. Byggkvaliten är överlag mycket bra, men det finns några små detaljer som visar att det här är en billigare telefon.

En sådan detalj är volymkontrollen, den sitter på sidan av telefonen och är gjord så att den följer med den designlinje som går på sidan av telefonen. Hade det här varit en dyrare telefon hade övergången mellan linje och volymkontroll varit bättre gjord, nu sticker volymkontrollen ut på sidan och ger en lite epig känsla.

En annan liten detalj är att dyrare telefoner brukar ha en liten plastlucka som man kan stänga för laddningskontakten med när den inte används, en sådan lucka saknas på denna. Inte för att det är viktigt, men det är de små som detaljerna som gör det.

Kdmeran som sitter i telefonen är riktigt sunkig, 3.2 megapixel, ingen fotolampa/blixt och allmänt ljussvag. Den funkar hyffsat utomhus när det är ljust, men så fort det blir lite mörkare är det bara att glömma att använda kameran. Å andra sidan så var kameran i min Hero rätt sunkig oxo.

Settlers med saknade texturer...
Jag kör som sagt en customrom på min Blade, den rommen är i betastadium vilket tyvärr märks. 99.9% av allt funkar, och funkar mycket bra, men den har en störande bugg. I en del spel så tappar den texturer, vilket gör det svårt att se vad man håller på med. Än så länge har jag sett det i två spel, Angry Birds när man spelat en stund och i Settlers from Catan.


Bortsett från det är rommen underbar, bra batteritid, stabil, överklockningsbar m.m. Dock kommer den med ADW.Launcher vilken jag inte riktigt gillar, men eftersom det här är Android så var det mycket lätt att riva bort den och ersätta med Launcher Pro.

Summering

Det här utan tvekan marknadens mest prisvärda smartphone/androidtelefon, ingen kan mäta sig med den prestandan du får ur telefonen för så lite pengar.

Jag visste att den skulle vara lite snabbare än min Hero, men att den skulle leverera så pass mycket mer prestanda trodde jag inte. Av de tester som gjordes på Swedroid såg det ut som om den skulle ha lite mera oomph, men i verkliga livet så är skillnaden enorm. Den är inte lika snabb som fruns Galaxy S, men de spelar inte i samma prisklass.

Så vill du ha en budgetsmartphone så är ZTE Blade bästa köp just nu, oavsett märke/os/smak. Vill du ha bäst prestanda oavsett pris, så ska du titta åt nåt annat håll.

Intressant? Läs mer om , , , ,


4 kommentarer:

 1. Oj. Kan man köra 2.3.x på ZTE Blade?

  Kan man då köra Google Talk _med_ ljud/video-konversation? Dvs XMPP.

  Nästan värt att skaffa en i så fall, om N900an pajar och så.

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig kört GTalk alls så vet inte, skulle kunna tänka mig att testa dock :P

  SvaraRadera
 3. Med tanke på att det innebär gratis röstsamtal över datatrafik (förutsatt att bandbredden är betald) så är det väl värt ett försök i mina ögon .)

  SvaraRadera
 4. Har startat appen, men har inga vänner (buhu) så jag vet inte vilka möjligheter som finns :P

  Den är ialla fall version 1.3 som borde ha stöd för voice-chatt, men har oxo läst att just video och voice inte ska stödjas på den cpu som finns i Blade.

  Så än så länge vet jag inte om det går...

  SvaraRadera