torsdag 11 augusti 2011

Ungdomskultur blir alltid mainstream

Nånting makthavare, föräldrar och äldre i allmänhet ofta glömmer bort, är att det som idag uppfattas som rebellisk/underlig/oförståelig ungdomskultur nästan alltid kommer vara mainstreamkultur inom 10-20 år.

Några exempel, raggarkulturen på 50-talet var inte så poppis hos polis m.fl. Den fanns en rädsla för dessa våldsamma ungdomar som körde runt i sina bilar. Idag hålls det stora bilträffar där tusentals människor samlas och tittar på och faschineras av det underbara 50-talet.

Hårdrock var ett djävulens påfund och något mycket hemskt som man var tvungen att skydda ungdomarna från. 2006 vanns melodifestivalen av hårt sminkade hårdrockare, SVT direktsände nyligen en sex timmar lång konsert med fyra av världens största hårdrocksband, kan det bli mera mainstream än så.

Man kan nog också säga att datorer, internet och dataspel idag är väldigt mainstream. Men av makthavare och "vuxna" betraktas det fortfarande som lite udda, framförallt dataspelandet. Själv borde jag nog vara vuxen nu med mina 40 år bakom mig, men jag spelar mycket på min dator.

Men med mina 40 år så är jag tyvärr också rätt bortkopplad från vad dagens ungdomskultur är. Vad jag däremot får hoppas på om mig själv, är att jag aldrig blir så inskränkt att jag inte kan se och förstå att jag inte alltid kommer förstå mig på morgondagens ungdomskultur.

1 kommentar: