lördag 3 september 2011

Han ger sig inte

Ibland är det bra när man inte ger upp, utan kämpar på för det goda.

Men när man inte ger upp kampen för att begränsa människors frihet trots att man fått avslag i alla rättsliga instanser, då har man liksom passerat alla rimliga nivåer.

Jag pratar om Karl Petersen, kommunalråd i Luleå.

Han har nu fått avslag i Högsta förvaltningsdomstolen på sin begäran att förbjuda kläder som antyder tillhörighet till kriminella gäng i offentliga lokaler. Domstolen meddelade i veckan att de inte kommer ta upp ärendet, utan tidigare avslag kommer ligga kvar.

Det finns mycket dumt med Karls försök att ta krafttag mot mc-gäng.

Till att börja med är det svårt att definiera vad som är kriminella gäng, för enligt samma regler så ska man bli nekad inträde i kommunens lokaler om man råkar ha på sig en tröja med The Piratebay-logga på.

Sen är jag av den åsikten att om du försöker utesluta mc-gäng ur samhället så kommer du inte få de som är på väg in i gängen att sluta försöka komma in. Utan du kommer skapa en miljö där man stärker gängtillhörigheten och avskildheten från övriga samhället blir större, och ju större klyftan blir mellan gäng och övriga samhället, ju lättare är det för de i gängen att ge igen och utföra den typen av brottslighet som man vill försöka stoppa.

Sen är det ju det här med att få uttrycka sina åsikter. Att förbjuda att man via kläder stöder olika rörelser är ett hot mot det fria ordet, idag mc-gäng och Piratebay. Imorgon ?

Så, ett trubbigt verktyg som slår fel och hotar åsiktsfriheten, var tycker Karl Petersen om att inte få sin vilja igenom?
Vi har visat att grov kriminell, organiserad verksamhet inte är välkommen i Luleå, säger han.

Karl Petersen hoppas nu på att länets riksdagsmän tar upp frågan och att en lagändring genomförs.

- Jag är av den uppfattningen att de borde titta på detta, säger han.

Enligt Karl Petersen har även Luleås krögare nu ett ansvar att se till att utestänga de som bär mc-västar och kläder med emblem och märken från kriminella organisationer.
Så, lagen ska ändras och han vill utöva påtryckning så att Luleås krögare ska stänga ute vissa kunder som inte passar den acceptabla normen.

Karl Petersen anser väl rätt många att han är ett relativt bra kommunalråd, men även solen har sina fläckar.

Läs mer om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Trevligt också att juridiken ibland skyddar friheten från frihetsinskränkande politiker.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är kul när systemet faktiskt funkar som det ska!

  SvaraRadera
 3. >Vi har visat att grov kriminell, organiserad verksamhet inte är välkommen i Luleå, säger han.

  Översättning:

  "Vi har visat att grov kriminell, organiserad verksamhet är fullt välkommen i Luleå så länge som de klär sig korrekt."

  För det är ju vad det är, det enda som en sådan lag skulle innebära är ju att de kriminella byter kläder när de vill befinna sig i dessa lokaler och vad tusan vinner vi på det?

  SvaraRadera
 4. Ett slag i luften för att försöka visa att man tar krafttag mot kriminalitet, med den enda effekten att man boostar moralen hos de kriminella och begränsar friheten hos de oskyldiga...

  Fint....

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det är positivt med politiker som visar att de brinner för något och inte bara "går till jobbet för att få lön". Men detta kändes ju som om karln missat målet helt, förstår han inte när han går emot majoritetens vilja?

  Vad är det egentligen som driver honom? Vad jag förstår är det redan förbjudet att klä sig med hakkors eftersom det helt korrekt faller in under rubriken "hets mot folkgrupp" men nu verkar han vara ute efter en skärpning av reglerna så att även Hells Angels skall drabbas. Men det måste finnas tusentals andra, mer kraftfulla (och inte i blindo drabbande allehanda andra organisationer) sätt att åstadkomma just detta?

  SvaraRadera