söndag 16 oktober 2011

Mera kundhat

Ser på FZ att kunder som köpt Might and Magic: Heroes VI har problem.

I lådan kan det finns mer än en serie-nyckel, bl.a. för att låsa upp diverse bonus-content. Om man råkar skriva in fel nyckel, eller för den delen bara råkar skriva en siffra fel så låses spelet och all access stoppas. Ingen pardon, ingen chans att skriva in på nytt.

Och Ubisofts support är inte så snabb på att åtgärda problemet.

Å andra sidan så kan man tanka ner spelet på lämplig torrentsite och spela det utan DRM eller andra konstigheter.

Så altså, om man är olaglig får man inga problem, men om man betalar så får man skit.

Låter som en vinnande plan för att få fler kunder, eller inte....

17 kommentarer:

 1. Idioter! SUCK!!!!

  /han som brukar köpa spelen

  SvaraRadera
 2. Låter som ytterligare ett spel man bara är dum om man köper... Om jag hade haft tid att spela hade det spelat någon roll för mig också... =)

  SvaraRadera
 3. Låter som den Kristne piraten har lite problem med var råden kommer ifrån. Visst - spel som inte funkar är aldrig kul och bör fixas snarast. Men uppmana till upphovsrättsbrott?

  Vad säger det 7:e budordet för den katolsk/luteranska tron nu igen?

  Eller så kanske detta representerar ett digitalt korståg där man kan göra lite som man vill?

  SvaraRadera
 4. Det är det som alltid är problemet. Legitima kunder får mer problem och måste hoppa genom fler ringar än de som bara laddar ner skiten olagligt. ALLTID.

  Men spelbranschen lever ju ofta i samma overklighet som musik och filmmaffian som tror att människor är beredda att betala mer för sämre kvalitet än om man laddar ner filmen än streamar den via nån usel tjänst.

  SvaraRadera
 5. Du har rätt isecore - varför stanna i butiken när man handlat sin mat för veckan. Det går mycket fortare och är enklare att bara gå ut genom kassan och skita i att betala.

  SvaraRadera
 6. Anonym: Jag har inte uppmanat till att begå brott, jag har bara konstaterat att om man väljer att vara olaglig får man en bättre produkt.

  För övrigt är upphovsrätt inte stöld, om man nu ska vara sån.

  Lake/Vidde: Jag var sugen på köpa Silent Hunter 5, men den har Ubisofts sjuka DRM så jag avstod. Har inte ens idas pirata den, är inte värt att lägga tid på nåt från nån som inte behandlar sina kunder bättre.

  Anonym: Den dagen då affären försämrar maten då man går genom kassan så kommer jag lösa mina matbehov på andra sätt.

  SvaraRadera
 7. Humlan: "Å andra sidan så kan man tanka ner spelet på lämplig torrentsite..."

  Det där är så nära uppvigling man kan komma IMHO. Om vi vänder på det så kan man ju fråga sig om den kristna tron innefattar att man skall göra rätt för sig? Att tanka ner upphovsrättsskyddat material är ett brott. Inte stöld som du påpekade, men dock ett brott som har böter och fängelse på straffskalan.

  Varför inte gå in på bio och skita att betala för biljetten? Trots allt är det ju sämre att betala för besöket och vi ska inte prata om hur segt det är att stå i kö? Skit i det, stövla in bara och kräv din rätt att se filmen!

  Det är ju lättare att tumma på moralen när man inte behöver bry sig om konsekvenserna.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Ett alterntiv du bekvämt nog förbiser är ju att man kan göra som Humlan och faktiskt arbeta för ett bättre lagligt sätt att sköta det. Men det är klart, mycket roligare att bara vara obstinat och hatisk. Sen tvivlar jag personligen på att hans religion har en specifik trossats om just digital upphovsrätt och DRM.

  SvaraRadera
 9. Jocke: Att uppmana till brott är inte ett lagligt sätt att arbeta för något.

  Att tex sätta sig ner och koda ett DRM som fungerar bättre alternativt uppmana alla pirater att KÖPA programvaran som dom använder istället för att åka snålskjuts på de som betalar skulle också vara ett sätt.

  Jag har på intet försökt vara varken obstinat eller hatisk - bara reflekterat över att kristendomen har (i de flesta fall) väldigt väl definerade regler som man bör leva efter och jag har svårt att se hur dessa går ihop med posten ovan.

  SvaraRadera
 10. Att i en text påpeka skillnader mellan alternativ är inte ett lagbrott. Att i sin yrkesroll arbeta aktivt för att förändra hur upphovsrätten bör fungera är helt klart att göra sin del på ett klokt och lagligt sätt. Sen att du kanske inte uppskattar det är en helt annan femma. Modern kristendom har väldigt tydliga sätt hur de vill att man ska leva, det har du rätt i. Finns åtskilliga avsnitt i bibeln där det predikas mot girighet och snålhet till exempel, och att dela med sig är positivt och gudaktigt. Men återigen, det är väl antagligen inte speciellt intressant?

  And for the record, jag är ateist.

  SvaraRadera
 11. Skickligt att få in sin förakt mot kristna när det inte fanns något som hade med det att göra. Hålla sig till ämnet kanske?

  SvaraRadera
 12. Jocke: "Att i en text påpeka skillnader mellan alternativ är inte ett lagbrott."

  Hur tänkte du nu? Om någon går upp till dig på gatan och säger något dumt så kan du:
  1, Slå personen på käften
  2, Skjuta honom
  3, Säga: Det där är inte ok
  4, Gå därifrån...

  Att ge olika alternativ kanske inte är olagligt. Men det betyder inte att alla alternativen är lagliga (eller moraliskt försvarbara). Ett dåligt råd är väl inte något som ska eftersträvas? Jag tycker att de lagar som existerar ska respekteras.

  Ida: Jag kom med en förklaring till vad några av de helt lagliga och rimliga alternativen skulle kunna vara till ett dåligt fungerande DRM. Det verkar inte vara någon som vill plocka upp den tråden och diskutera det. Nej, det ska kopieras - för att om någon gör en programvara som inte fungerar som piraterna vill - då är det helt ok att bryta mot lagen.

  En organisation som resonerar på ett liknande sätt är "reclaim the streets". Jag tycker deras metoder är lika dåliga som en pirat tycker att det är ok att ta lagen i egna händer för att den inte passar just nu.

  Lite off topic men svar till Ida: Jag föraktar inte kristna - när skrev jag det?

  SvaraRadera
 13. Anonym: Om du seriöst anser att vi ska ta fram en egen DRM istället för att klaga på de som finns, så visar det mer än nåt annat att du inte har en blekaste aning om vad min blogpost handlar om.

  Läs på och kom tillbaka sen.

  Jag uppmanar för övrigt alltid till bojkott av program och annat som innehåller DRM.

  Om du ser en film på bio betalar du inte bara för filmen, du betalar för upplevelsen av att se filmen på en stor duk i en salong fullt med andra som vill se filmen.

  När du köper nånting som är utrustat med DRM så är det nån annan som bestämmer vad du får göra din produkt. Ungefär som om IKEA skulle säga att du inte får ha blåjeans på dig när du sitter i soffan Orvar, eller Elektrolux säger att du bara får ha mjölk från Arla i deras kylskåp. Låter det vettigt? Om inte så kanske du har en chans att börja förstå varför DRM är fel.

  Till sist så kan jag säga att det finns lagar som det är moraliskt rätt att bryta mot, där det rätta är civil olydnad.

  SvaraRadera
 14. Humlan: Tack för ditt svar.

  Så låt mig försöka förstå det här. Du drar en parallell mellan bojkott och piratkopiering?

  Sist jag hörde något om bojkott så betydde det att man INTE skulle köpa eller konsumera något. Ditt råd är alltså _att_ man ska göra det - bara inte betala för det? Det är ganska långt ifrån bojkott.

  När det gäller ditt exempel med Ikea så är det väl ok, dock en ganska stor skillnad. När du väl _köpt_ soffan så får du göra vad du vill med den. I ditt fal så köper du inget, du begår ett brott mot upphovsrättslagen och säger att det är helt ok eftersom du inte gillade produkten från början.

  Sen antar jag att du vet skillnaden mellan de flesta kommersiella licenserna för programvaror och tex en fysisk egendom. Det ena köper (äger)du och det andra är en rätt (licens) att använda den. Stor skillnad.

  Din sista kommentar är otroligt intressant. Du som är aspirernade politiker och vill ha röster från medborgare: Vilka lagar är ok att bryta mot? Vilka är det ok att bruka civil olydnad mot?

  Är det ok att köra för fort?
  Är det ok att slå sin sambo?
  Är det ok att snatta godis i affären?
  Är det ok att förfölja människor med olika åsikter?

  Är det du Humlan som bestämmer vilka lagar som är ok att följa och vilka vi kan strunta i?

  SvaraRadera
 15. Kära Anonym

  Du har fortfarande inte fattat nånting.

  /Humlan

  SvaraRadera
 16. Hej Humlan,

  Om någon inte förstår det du säger så kan man helt sonika idiotförklara personen i fråga? Låter som du har en strålande karriär som politiker framför dig.

  Jag antar att det var för mycket begärt att du ville försvara dina åsikter eller utveckla dina mer än konstiga påståenden och till sist - debattera kärnfrågan.

  Lycka till med din civila olydnad och kom ihåg nästa gång någon gör något olagligt i din närhet: Det är deras rätt att göra så!

  Jag kommer inte kommentera detta vidare.

  SvaraRadera
 17. Anonym: Dina jämförelser är varken realistiska, speciellt relevanta eller för den delen korrekta. Din verklighetsuppfattning så som den framförs här är ordentligt skev, och att bemöta dina "argument" förefaller vara ett slöseri med tid.

  Du påminner mer om Bert Karlsson och Felix Härngren i det odödliga klippet om piratkopiering - är det verkligen sällskap man vill hålla?

  Ha ett gott liv.

  SvaraRadera