tisdag 18 oktober 2011

I skuggan av Ganna, en man från Kongo

I de flesta blaskorna har man kunnat följa 91-åriga Gannas öde, om hur hon hotats med utvisning trots hög ålder, sjukdom och att alla hennes anhöriga är bosatta i Sverige.

Nu verkar det som det löser sig för henne.

Jean Kabuidibuid
I skuggan av Ganna har jag följt en annans öde, en man från Demokratiska republiken Kongo. En småbarnsförälder som är en känd regimkritiker, flera av hans tal om regimen i Kongo finns på youtube.

UD beskriver situationen i Kongo så här:
Situationen för mänskliga rättigheter i Demokratiska republiken Kongo, DRK, är allvarlig och kännetecknas av övergrepp såsom godtyckliga frihetsberövanden, plundringar, utpressning, kidnappningar, tortyr, våldtäkter, stympningar och civila dödsoffer. Grova kränkningar drabbar främst civilbefolkningen och situationen är allvarligast i de östra delarna av landet.
Kränkningar av yttrande- och församlingsfriheten är vanligt förekommande. Självcensuren är omfattande bland journalister. Flera aktivister och journalister har dödats/mördats under senare år. I juni 2010 påträffades den internationellt mest namnkunnige människorättsaktivisten Floribert Chebeya död i sin bil. Han försvann efter att ha fått en skriftlig kallelse till DR Kongos polischef som misstänks för inblandning i det förmodade mordet. Chauffören som följde med honom är fortfarande försvunnen.

Ansvarstagande och genuin politisk vilja på högsta nivå att förbättra situationen saknas i hög grad.

Förhållandena i landets fängelser och arrester tillhör världens sämsta och är ofta i sig ett direkt hot mot liv och hälsa för arresterade och dömda individer. Det råder i regel brist på vatten, mat, toaletter, sjukvård och mediciner. Endast huvudfängelset Makala i Kinshasa har en delbudget för mat till de intagna (den täcker dock långt från fängelsets behov). Övergreppen är många och grova, inte minst fångar emellan. Misshandel, våldtäkter och tortyr förekommer. Ett stort antal gripna och dömda avlider årligen i fängelser och arrester men det är svårt att exakt bedöma antalet.

Låter som ett trevligt ställe...

Det planeras för val snart, troligtvis i november, och regimen arbetar hårt på att hålla kritiker tysta. Om Jean Kabuidibuidi utvisas till Kongo kommer han med största sannolikhet tillfångatas och troligtvis avrättas.

Detta vet Migrationsverket, men de har ändå avslagit överklagandet av hans utvisning och planerar avvisa han från Sverige inom kort. Just nu sitter Jean fängslad i väntan på utvisning, hans fru och barn hålls gömda på hemlig ort någonstans i Sverige.

Stefan Swärd och Jonas Gardell har skrivit en debattartikel ihop om Jeans öde, som dock inte blivit publicerad ännu.

Det är ännu inte försent att skapa opinion för att låta Jean stanna i Sverige!

Stefan Swärd skriver mycket om ärendet på sin blog, läs gärna!

1 kommentar:

  1. bonjour mon frere jean ngabu comment allez vous

    SvaraRadera