söndag 29 januari 2012

Android: Två månader med Galaxy Nexus

Jag la vantarna på en Galaxy Nexus så fort den dök upp i butik, nu har jag haft den i snart två månader och tänkte sammanfatta mina intryck av den under denna tiden.

Vill du läsa en längre och utförligare recension av Galaxy Nexus, så rekommenderar jag Swedroids test.

Inköpsångest

Jag har vetat att jag ska ha Nexusen sen Google utannonserade den i mitten på oktober, men tiden från introduktion till faktiskt leverans har varken varit kort eller för den delen smidig.

Tråden på Swedroids forum har hunnit bli nästan 2800 postningar lång, vilket skvallrar om hur het telefonen är just nu. Intresset har börjat avta, men än så långe så är den het och på jobbet så säljer den riktigt bra fortfarande.

På lucia så anlände äntligen min Nexus och jag plockade upp den direkt från lagret. Sen att jag gick runt med kartongen en stund och mumlade My Preciousssssss har inget med saken att göra.

Första intryck

Första intrycket är oundvikligen storleken, för den är STOR, för stor egentligen, men jag har börjat vänja mig. Det är bara att gå och klämma lite på en Galaxy Note en stund så känns den liten igen.

När man väl börjar använda den, så slås man av hur rappt den reagerar, hur smidig den känns att använda. Mycket av det ligger inte så mycket i hårdvaran, utan i det faktum att den kör Android 4.0, Ice Cream Sandwich.

För mycket, och den stora säljande poängen, om denna telefon handlar om just att den kör Googles senaste inkarnation av Android.

Vissa saker har varit svårt att vänja sig vid, jag har kört 2.x i nästan två år nu. Som t.ex. att skrolla sidledes och inte höjdledes i app-launchern. Det har dock varit standard i en del tillverkares anpassningar, dock inte i nån av mina telefoner.

Vissa saker som jag saknar, vet jag att jag kommer att kunna lösa snart genom att byta launcher, vissa saker har jag nog lärt mig att leva med. På det stora hela så är jag grymt imponerad och nöjd med både telefonen och Android.

Andra intrycket

När jag haft telefonen ett tag och började ha bott in mig i den, tänkte jag testa se lite film i den. Så jag la över ett avsnitt av Top Gear inspelat i 720p.

När jag slog på filmen och såg kvaliteten på skärmen, hur mycket detaljer man kunde se, blev jag sjukt imponerad, mera imponerad än jag blivit av allt annat bra med telefonen.

Hade jag tyckt att resten av telefonen varit sådär hade min upplevelse av skärmen kompenserat för allt, nu är jag sjukt nöjd med helheten.
Det där med batteritiden

En sak som Swedroid upplevde som ett stort problem, var batteritiden. De upplevde att skärmen drog så mycket ström att man inte ens skulle kunna klara en dag vid normal användning.

Därför var jag beredd på att få problem, men de problemen har jag aldrig träffat på. Endast en gång sen jag skaffade telefonen har jag haft slut ström innan jag gått och lagt mig, dock dog den vid 22-tiden så det var inte direkt ett problem.

Då ska man också veta att jag kör många appar som ligger och synkar i bakgrunden, flera e-post konton som synkas ofta m.m. Jag använder min telefon en hel del, mest för surf, mail och sociala medier.

Så batteritiden är inte ett problem för mig, om man vill ha en telefon man inte behöver ladda varje natt så ska man inte ha en smartphone.

Problem

Jag har haft totalt två hängningar i mjukvaran, bägge gångerna har jag kört Facebook-applikationen. Just nu har jag den därför inte installerad.

Första gången den hängde sig var jag tvungen att ta ut batteriet för att få igång telefonen igen, andra gången fick jag utföra en factory-reset för att få den att boota upp igen.

Utöver dessa två facebook-stopp så har telefonen fungerat perfekt och utan problem. Det finns några få applikationer som inte har varit kompatibla med Android 4.0, men alla som jag vill använda har snabbt fått uppdateringar och fungerar nu som de ska. 

Roligheter

Jag har köpt mig en  MHL-adapter så att jag kan koppla in telefonen i TV'n via HDMI, var lite småballt att köra Angry Birds på en 42-tummare. Nästa steg är att koppla in en handkontroll via blåtand så att jag kan sitta i soffan och styra telefonen.

Tänkte låna mig en PS3-kontroll och testa med innan jag köper nån själv, en handkontroll är inte helt gratis och jag vill veta hur det funkar innan jag öppnar plånboken. Tror att resultatet av de testerna kommer bli ett eget inlägg nån gång i framtiden.

Sammanfattning

För stor, är egentligen hur man kan sammanfatta min upplevelse, för den är lite för stor. Men den svagt böjda skärmen samt telefonens tunnhet, gör att den ändå känns smidig, trots storleken.

Eftersom det är en Nexus-telefon så vet jag att jag under iallafall det första året, alltid kommer kunna få uppdateringar till Android mycket tidigare än alla andra, och att slippa olika tillverkaranpassningar som t.ex. Sense, Motoblur o.s.v. är också en bonus.

Jag ångrar inte för en sekund att jag köpt den, för det är en fantastisk telefon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar