onsdag 27 juni 2012

Jag håller på att bli en Google fan-boi!

Idag så drog Google IO igång nånstans i USA, jag satt och såg öppnings-keynoten live på youtube.

Och visst dregglar jag över nyheterna i Android 4.1, Jelly Bean, jag vill ha en Nexus 7, Nexus Q var en överraskning som ser lite småball ut.

Men mitt i allt detta balla som de basunerar ut, finns det en liten grej som jag stör mig på.

Nya integrerade Google Search.

Den har många nya funktioner, som bl.a. offline röst-tolkning med mera. Men den är också så att den lär sig vad du söker, var du är när du söker och ger dig information anpassad efter dina behov.

Dina behov, eller den som betalar för att stimulera dina behov.

För det är ju exakt just det som Google lever på, din information om vem du är, vad du gör, vad du gillar. Ju mer exakt kartläggning av dig Google kan göra, ju mer exakta annonser kan de sälja, och ju mer exakta de är, ju mer kan de ta betalt.

Men, man kan välja att inte använda funktionerna. Men då tappar man fördelarna.

Det problemet finns redan nu, om man väljer att använda gsm-baserade lokaliseringstjänster i Android, så att ens appar vet var man är och ger anpassad info, så måste man tillåta Google att samla in anonym platsdata. Man har inget val, använd tjänsten och skicka info till Google eller inte använda tjänsten.

I mitt fall har jag en widget som behöver den tjänsten, den widgeten hämtar väder från Norska YR. Inget i den widgeten behöver skicka platsdata till Google, men för att få platsdata ur telefonen måste jag skicka platsdata till Google.

Why liksom?

Nu loggar ju staten allt detta också, men där finns ingen "av"-knapp. Google ger mig iallafall ett val.

Jag kanske inte är en Google fan-boi eftersom jag är så kritisk mot dem, men bara kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar