onsdag 21 maj 2014

Valrörelseanalys

Detta EU-val är min tredje valrörelse som aktiv pirat, jag var inte med 2006 för då förstod jag inte vad PP stod för.

Normalt analyserar man valet efter valdagen så att man också kan utvärdera resultatet av ens arbete, men jag vill belysa en sak innan valdagen.

I EU-valet 2009 var vi MASSOR av aktivister som sprang runt och syntes överallt, i valet 2010 var aktivismen inte lika stor. En sak som spelat stor roll i det, är att efter valsegern 2009 så ändrades spelreglerna. Vi är fortfarande marginaliserade och på sidan om, eftersom riksmedia mest pratar riksdagspolitik, inte EU-politik, trots pågående EU-val.

Men efter valframgångarna 2009 slutade vi vara en aktiviströrelse och behövde bli ett parti. Och det är ganska stor skillnad. Den resan hade bara börjat när vi gick till riksdagsval 2010.

Nu är det 2014 och partiet har haft tid på sig att växa, mogna och anpassa sig till rådande förutsättningar.

Jag upplever det som att det tyvärr är ändå mindre med aktivister än 2009, men nu är hela maskineriet, organisationen mycket mer organiserad, väloljad, fungerande.

Allting praktiskt funkar bra, fantastiskt bra. Aktivister får stöd, material, peppning. Det dyker upp medlemmar på orter där vi är svaga eller orepresenterande och de får direkt tillgång till vad de behöver för att kunna kampanja.

I detta EU-val slipper vi springa ut med valsedlar till vallokalerna, vilket är mycket skönt. Men med tanke på hur bra allt flyter nu så känner jag mig positivt laddad inför höstens valsedelsspringande! Även om jag misstänker att jag även i år kommer få skyffla runt en miljon valsedlar igen :P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar