söndag 29 juni 2014

Jag har en ny hobby

Att jag spelar dataspel, brädspel och sånt är inget nytt. Det har jag gjort hela mitt liv, från det att man fick sitta och skriva in några rader BASIC i en Vic-20, tills nu med spel som kostar mer att göra än vad det kostar att spela in film.

Samma sak med brädspelandet, från Risk och Drakar & Demoner till Agricola och X-Wing.

Möjligheterna är enorma, men fyller inte alla mina behov. En tydlig del i min "40-årskris" är att jag har slutat vara intresserad av tekniken bakom datorer, till att bli intresserad av kreativa uttryck. Blogga är ett sätt att vara kreativ, men jag vill även kunna skapa med mina händer.

Men jag är inte är duktig på att rita, måla, sticka, dreja och liknande.

I höstas plockade jag dock upp en annan sak jag gjorde då jag var yngre, som ger mig möjligheten att skapa. Att konstruera fantastiska saker "enkelt".

Jag pratar om LEGO, denna danska leksak som firar 65 år i år.

Kort sagt, jag är numera en AFOL och även medlem i en LUG som heter Swebrick.
LEGO Modulärhus
LEGO har själva insett att AFOLs är en köpstark grupp och väldigt bra ambassadörer. Så det finns legoset som är mest inriktade till äldre byggare. Man har även ett program som kallas för LUGBULK, där medlemmar i officiella LUGs en gång om året kan köpa bitar i bulk.

Just nu är det arkitektur och rymd i microskala som är intressantast för mig, försöker lära mig att använda avancerade byggtekniker som t.ex. SNOT.
Rymdskepp i microskala, första bygget med SNOT i fem olika riktningar
En annan sak som är kul att bygga är Vinjetter, t.ex. denna från en vandringstävling då man bygger olika scener från Film/TV/Böcker på max 8*8 studs/pluppar.
Gissa TV-serie
En stor fördel med att bygga microskala och/eller vinjetter, är att man inte behöver så många bitar. Utan utmaningen består i av att komma på så finurliga bygglösningar som möjligt.

Jag byggde en scen från Sagan om Ringen-filmen, som jag är lite nöjd med. (Dock så är scenen filmspecifik, så gick det inte till i boken.) En lite större vinjett, men ändå inte nåt monsterbygge. Dvärgarna är inte helt bra, eftersom jag hade inte nog med bitar för att bygga sju verkligen unika, vackra figurer. Sen ser man också exempel på missfärgning mellan gammalt och nytt lego.
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone
Utöver fribyggen, så finns det i min samling en hel del Star Wars LEGO. Det var till stor del Star Wars-lego som gjorde att jag började bygga igen. I bokhyllan står det just nu en nästan komplett samling av fighters från originaltrilogin, saknar några imperieskepp tyvärr.
UCS Millenium Falcon, tillverkas inte längre och kostar begagnad runt 10-15 000:- idag
Alla föräldrar vet att Lego är dyrt, och att köpa set för att få ihop nog med bitar är i princip omöjligt. Köpa i bulk på Blocket eller på Återvinningen (om man har tur) är ett sätt att bygga upp bitsortimentet. Det enklaste sättet att köpa lösa bitar på, är genom Bricklink. Bricklink är en website där entusiaster kan sätta upp webbutiker för försäljning av lösa legobitar, där finns säljare från hela världen med butiker i alla storlekar. Även kompletta inventarielistor för det mesta Lego gett ut finns och även prisstatistik m.m.

Vuxenbyggandet av Lego är nånting som växer mycket, många hittar tillbaka från sina Dark Ages när barnen börjar bygga och man hjälper dem. Andra, som jag, hittar konstiga saker på internet och blir inspirerad att försöka själv.

Som vuxenbyggare av Lego är jag i gott sällskap. En känd byggare är ingen mindre än Stefan Holm,
han har bl.a. vunnit en Legobyggartävling med tema "Stormtroopers here?" Där man skulle bygga en scen där det är osannolikt att hitta en Stormtrooper. Hans bygge var lysande och vann med god marginal.
Konrad hade kämpat så fruktansvärt hårt för att bli accepterad som en i gänget...
...och nu insåg han att allt var förstört, hans lagkamrater skulle aldrig förlåta honom...

Sen finns det vuxenbyggare som faktiskt lever på att bygga modeller, ett sådan exceptionellt bygge kan man googla fram. Även i Sverige har vi professionella byggare.

Legobyggande är en hobby som är lätt att komma igång med, men som kan ge en livstid av utmaningar och det finns inga gränser för vad man kan göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar