torsdag 8 mars 2012

Är alla webbdesigners helt puckade?

Eller är de bara sjukt konservativa och kan inte tänka i nya spår?

Nästan alla större webbplatser, nyhetssiter och likande verkar vara designade av folk som tror att en bildskärm ser ut som ett A4-papper. Och vi pratar inte om liggande A4.

En av de värsta exemplen är nyhetssiten E24, se på bilden här bredvid.

Det röda är sånt som operativsystemet och webbläsaren äter upp, det svarta är reklam och egna länkar till andra artiklar. Det lilla, lilla blåa fältet är den plats som blir kvar för artikeln.... Inte är det många procent som lämnas för innehåll.

E24 är långt ifrån unika i det här fallet, det är väldigt vanligt att bygga horisontella menyer som inte går att scrolla bort, sen sätter man innehållet i en smal kolumn och fyller (ibland) ut bredden med reklam, mera reklam och länkar.

Facebooks timeline är samma skit, bygga på längden, de har dock varit lite kreativa med bredden, Google har introducerat en svart horisontell meny överst på sidan.

Denna bloggen är också en del av problemet, nu ligger den hostad på blogger.com så jag har begränsade möjligheter att styra designen. Men den är också baserad på en smal, lång, kolumn som innehåller texten, dock utan horisontell, fastlåst, banner.

Det är ingen brist på dåliga exempel, men var är de innovativa lösningarna?

När ska webbdesigners inse att majoriteten av alla datoranvändare idag har widescreen-skärmar, ni vet, sådana som är bredare än de är höga.

När ska man börja vara innovativa och sluta tro att webben är en datoriserad tidning.

Eller måste jag göra allting själv?