torsdag 8 mars 2012

Är alla webbdesigners helt puckade?

Eller är de bara sjukt konservativa och kan inte tänka i nya spår?

Nästan alla större webbplatser, nyhetssiter och likande verkar vara designade av folk som tror att en bildskärm ser ut som ett A4-papper. Och vi pratar inte om liggande A4.

En av de värsta exemplen är nyhetssiten E24, se på bilden här bredvid.

Det röda är sånt som operativsystemet och webbläsaren äter upp, det svarta är reklam och egna länkar till andra artiklar. Det lilla, lilla blåa fältet är den plats som blir kvar för artikeln.... Inte är det många procent som lämnas för innehåll.

E24 är långt ifrån unika i det här fallet, det är väldigt vanligt att bygga horisontella menyer som inte går att scrolla bort, sen sätter man innehållet i en smal kolumn och fyller (ibland) ut bredden med reklam, mera reklam och länkar.

Facebooks timeline är samma skit, bygga på längden, de har dock varit lite kreativa med bredden, Google har introducerat en svart horisontell meny överst på sidan.

Denna bloggen är också en del av problemet, nu ligger den hostad på blogger.com så jag har begränsade möjligheter att styra designen. Men den är också baserad på en smal, lång, kolumn som innehåller texten, dock utan horisontell, fastlåst, banner.

Det är ingen brist på dåliga exempel, men var är de innovativa lösningarna?

När ska webbdesigners inse att majoriteten av alla datoranvändare idag har widescreen-skärmar, ni vet, sådana som är bredare än de är höga.

När ska man börja vara innovativa och sluta tro att webben är en datoriserad tidning.

Eller måste jag göra allting själv?

5 kommentarer:

 1. Det handlar om människor också. De flesta människor gillar inte att läsa långa meningar i en väldigt bred presentation - det är därför t.ex tidningar delar upp även artiklar i snävare kolumner.

  Det jag skulle vilja se är en layout som precis som du tycker utnyttjar hela skärmen, men delar upp varje artikel i smalare kolumner så att ögat trivs med läsningen också. Lite som i en tidning.

  SvaraRadera
 2. Som i en tidning, men ändå inte som i en tidning.

  Utmaningen ligger, som du säger, i att skapa lättlästa kolumner, utan att fastna i smal, lång, scroll-kolumn....

  SvaraRadera
 3. :-D Skriva kort, är också ett alternativ.

  SvaraRadera
 4. Men handlar det inte om, som tidigare kommentatorer skriver, att vi faktiskt gillar att läsa på "höjden"? Jag vet inte varför, men jag själv ställer t.ex. alltid paddan upp på högkant när jag ska läsa, även om jag lika gärna kunde lägga den ned och få texten hela vägen ut till kanterna (när jag läser en bok).

  Någon som kan något om varför vi människor verkar tycka så?

  SvaraRadera
 5. Det har gjorts många studier på hur vi människor läser på en sida, och den forskningen måste ligga till grund för att en eventuell "revolutionerande" design ska kunna funka i verkligheten.

  Det jag ondgör mig mest över är hur man krymper ner effektiv area på websidan, med E24 som skräckexempel.

  Men jag har en-två idéer på hur man kan göra det bättre, och samtidigt maximera annonsutrymmet för de som vill ha annonser.

  SvaraRadera