lördag 14 april 2012

Västförbud: Är det sista ordet äntligen sagt?

Jag har tidigare skrivit lite om Karl Petersens försök att införa västförbud och de avslag han fått. Det senaste han gjorde var att förmå partikollegan Sven-Erik Bucht att arbeta för en lagändring så att västförbudet blir möjligt.

Idioti är vad jag kallar det, men nu har riksdagens konstitutionsutskott granskat ärendet och gett det avslag, då de anser att ett klädförbud skulle strida mot yttrandefriheten. Allt hopp kanske inte är ute för riksdagens ledamöter.

Nu får vi hoppas att frågan är dödad för all framtid, men helt säker kan vi inte vara.

Lite tråkigt att denna frågan lite seglat under piratradarn, men jag har iallafall bevakat den :P

9 kommentarer:

 1. Men herregud Fredrik! Västförbud är ett måste. Då kommer stor tung kriminalitet att kunna stoppas! Petersen är en mycket kompetent politiker. En av de enda som faktiskt förstått varifrån tung grov kriminalitet får sina krafter ifrån.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr Karin, ni har fel. Västförbud är till att börja med en allvarligt inskränkning i yttrandefriheten, som är en del av grundläggande mänskliga rättigheter ifall du glömt det.

  Sen är västförbudet väldigt vagt formulerat och därmed olagliggör mycket mer än de MC-gängsloggor som man säger sig vilja vara ute efter.

  Till sist så är det dessutom en totalt ineffektiv metod att bekämpa brottslighet. Det stoppar inte kriminella från att vara i offentliga lokaler, gör dem bara svårare att se. Det stärker gängens gruppkänsla och ökar utanförskapet, vilket gör gängen ännu farligare och svårare att bekämpa.

  Så du tycker alltså att det är bra att inskränka yttrandefriheten samt att stärka kriminella gängs självkänsla.

  Fint...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att hon var sarkastisk, "En av de enda som faktiskt förstått varifrån tung grov kriminalitet får sina krafter ifrån.". Den meningen dryper av sarkasm.

   Radera
 3. Kan man inte bara kriminalisera grov kriminalitet så kommer man åt den grupp kriminella som inte bär väst... jag skulle nog bli en bra kommunpolitiker :)

  Thulr

  SvaraRadera
 4. Varför inte införa generellt kavajförpud? Vi vet ju alla att de där nedrans ekonomiska brottslingarna alltid bär kavaj.
  Eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa inlägget jag läst idag! Kostymnissarna skattefuskar ju för miljarder och åter miljarder så kostym borde själklart förbjudas!

   LOL

   Radera
 5. Nää Humlan.

  Jag är inte sarkastisk o du ÄR ute o cyklar.

  Naturligtvis är västförbud ett måste.Om inte idag så imorron av helt naturliga orskaer.

  I Stora Tuffa Grabbars drömland har "no colours" varit ett accepterat begrepp i decennier utan nåra bekymmer.Skillnaden är faktiskt bara att "där" är det upp till vilken klubbägare som helst att bestämma vilken som ska få komma in o vilken som inte får det. Det finns alltså ingen "där" som blandar in dumheter som "yttrandefrihet" i en så simpel fråga.

  Det har, (o måste!), tom alla Stora Tuffa Grabbar acceptera annars kan dom inte ta en pilsner....O Voila!! Det har funkat i alla år!

  Som sagt, enda skillnaden är att det finns ljushuvuden som tex DU, vad jag kan förstå, som drar in en massa andra betydelser i sammanhanget som börjar om kavajer o andra tillhörighetsorginasitioner.Alla vi andra vet att det bara handlar om HA, Red Devils o liknande orginasitioner.
  Om Björnbröderna eller Scouterna kommer i sin uniform skiter helt enkelt ALLA i!

  O att "no colours" skulle stärka "gängens gruppkänsla" o "öka utanförskapet" var bland det dummaste jag hört.

  Som sagt, ALLA i Underlandet där borta accepterar det som sagt o vad fasen säger du i så fall om jeansförbud eller "vårdad klädsel"?
  Du säger faktiskt att dessa två argument "Det stärker gängens gruppkänsla och ökar utanförskapet, vilket gör gängen ännu farligare och svårare att bekämpa."

  Tom du vet att det är bara skitprat o totalt idiotiskt.

  Nää, glöm dina konstiga funderingar om dessa västar.

  Alla skulle må bättre av ett västförbud här precis som "no colours" funkat i snart 50 år på annat ställe.Att sen blanda in yttrandefriheten i allt detta gör det ju faktiskt bara dummare.
  Sunt förnuft gör ju att dom flesta, (ALLA), vet vad vi pratar om i fallet ifråga.

  Scouterna kommer faktiskt att komma in på krogen TROTS ett västförbud! Jag lovar!

  Ha det
  Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alla vi andra vet att det bara handlar om HA, Red Devils o liknande orginasitioner."

   Jag tycker att du kan börja med att läsa på lite vad Hells Angels står för idag. De har kommit långt från sina rötter och är en i huvudsak legitim organisation. Kolla på deras websida, så får du se var de står.

   "Problemet" med dem är bara att de är en praktisk syndabock när polisen vill ha en större budget och utökade befogenheter, eftersom de i folks medvetande är banditer.

   Jag skulle inte tveka att anlite änglarna om jag behövde exempelvis en säkerhetslösning för mitt hem.

   Radera
 6. Ett intressant fall för mig, eftersom jag ofta funderat över legaliteten i det av kommunen påtvingade västförbud som gäller på krogar och pizzerior i Borlänge.

  Tolkar jag det här rätt så har man alltså inte rätt att påtvinga etablissemang klädkoder?

  SvaraRadera