onsdag 10 augusti 2011

Bortom Monopol och Risk...

När man vuxit förbi Fia med Knuff så är nästa nivå av sällskapsspel ofta spel som t.ex. Monopol och strategispelet Risk. Som vuxen kanske man sen ger sig på Trivial Persuit.

Oftast stannar det där, men inte alltid. De som är modiga nog att prova på nästa nivå inom sällskapsspel, eller brädspel som imo är en bättre term, kommer då oftast i kontakt med Settlers (från Catan) och Carcassonne.

Om man sen vandrar vidare inom brädspel så måste man oftast gå över till importerade titlar, då väldigt få finns översatta till Svenska.

Låt oss därmed ta en snabb titt på de två stora titlarna inom brädspel, vi börjar med *drumroll*

Settlers från Catan


Settlers från Catan kallas oftast bara för Settlers, den gavs ut för första gången 1995 och sedan dess har det kommit ett 10-tal expansioner. 

Kort sagt handlar Settlers om att kolonisera en ö, dock är man inte ensammen på ön, utan man tävlar om att säkra resurser före sina motspelare och undvika de rövare som finns på ön.

Settlers styrkor ligger i saker som t.ex. den modulära spelplanen, d.v.s. kartan kan se olika ut varje spelomgång för maximal variation. 

En annan styrka är att man alltid är med, det är väldigt lite väntetid mellan sina drag, då man på varje spelares runda själv får resurser från sina fält samt det finns en bytessekvens på varje drag som alla deltager i. Just detta deltagande i de andra spelarnas rundor gör att man blir deltagande i spelet hela tiden, i en del spel så kan man gå och koka kaffe OCH hinna dricka det medans man väntar på att det ska bli sin tur igen.

Settlers är ett riktigt bra spel, dock har jag avvaktat med att skaffa den själv då spelas med 3-4 spelare (upp till 6 med expansioner) och jag spelar mestadels endast med frun, men sedan några veckor tillbaka finns 15th Anniversary Wood Edition i min samling. Det finns regler till Settlers för att spela på två spelare, men jag har inte testat nån av dem, ännu..

Carcassone




Carcassone gavs ut 2000 och det har hunnit komma ca 15 expansioner, dock är hälften av dessa mini-expansioner. 

Spelet har liksom Settlers en modulär spelplan, skillnaden är dock att i Carcassone bygger man upp spelplanen under spelets gång. Medans man lägger ut brickorna som bygger upp spelplanen så spelar man också ut sina spelpjäser, "Meeples", för att ta ägarskap över vägar, kloster, åkrar och städer.

I Carcassone kan man spela snällt eller aggressivt, det går t.ex. att ta över en stad som en motspelare håller på att bygga upp genom lite smart manöverande med sina meeples. Är man mera snäll i sitt spelande blir spelet mest en tävlan i vem som kan bygga största staden.

Detta spelet är det spel i min (än så länge) lilla samling som är mest spelat, det är snabbt att ställa i ordning, snabba rundor och funkar mycket bra att spela på två spelare.

En annan stor titel är Ticket to Ride från 2004, men den har jag inte spelat själv, ännu.

En uppföljare på denna postning om brädspel kommer att handla om nästa steg, importerade obskyra titlar som bara brädspelsfanatiker orkar med, eller?

4 kommentarer:

  1. Ticket to ride är också ett mycket bra spel, om än något krångligare än både Settlers och Carcasonne... men utan tvekan värt att testa.

    SvaraRadera
  2. Jag har kört Ticket på netet, men bara mot datorspelare... Så jag har ett hum om hur den funkar, men jag har större passion för obskyra importerade titlar :P

    SvaraRadera
  3. Hej hej!
    Har du haft tid att pröva Ticket to Ride nu då?
    Annars kan jag rekommenderar att du försöker införskaffa "Ticket to Ride: Nordic Countries" som är en variant för just 2-3 spelare.

    =)

    SvaraRadera
  4. Jag har endast spelat online-versionen av Ticket, men lite är det inte en tema / speltyp jag är sugen på.

    Obskyra importerade titlar är mera kul :P

    SvaraRadera