söndag 28 augusti 2011

Brädspel: Beslutsångest

Min lekkassa har, tack vare bra försäljningar på Tradera, fått en boost, så jag tänkte återinvestera i ett nytt brädspel.

Jag var på min lokala spelbutiks brädspelsbasar i fredags och planerade att ha med nåt nytt till samlingarna när jag åkte därifrån. Tyvärr så hade han bara nummer tre och fyra på min wanted-lista, så det blev ingen affär.

Mitt favorit smultronställe i Stockholm råkar dock ha ettan och tvåan på listan i lager, men jag har beslutsångest. Köpa lokalt ger instant gratification, men beställa kan ge en bättre titel.

De fyra som jag är sugna på just nu är:

4. Sid Meier's Civilization - The Board Game

Spännande, intressant, komplext och verkar roligt. Men, den kräver mycket bordsyta, tar relativt lång tid att spela och är rätt komplext, vilket troligen kommer att göra att man aldrig ids slita fram den och spela. Ungefär som med mitt Arkham Horror.

3. Castle Ravelonft

Första delen i en serie med Dungeons & Dragons brädspel, en mycket intressant co-op dungeon crawl. Dock har denna första box en del mindre egenheter som gör att jag hellre tar uppföljaren.

2. Wrath of Ashardalon

Uppföljaren till Castle Ravenloft, med lite små, små detaljer som gör den mera intressant för mig, bl.a. med bättre möjligheter att uppgradera sina gubbar. Dock känns temat i Castle bättre och allra bäst är de nog om man ha bägge, för att de är helt kompatibla med varandra och det finns officiella bonusäventyr att ladda hem ifall man äger dem båda.

1. Merchants & Marauders

Mycket intressant piratspel med lagom nivå av komplexitet samt massor av frihet i hur man väljer att spela. Man kan vara handelsman, pirat eller lite blandat. Det finns uppdrag, neutrala skepp som seglar runt, handelsskepp att plundra o.s.v.

Som sagt, ettan och tvåan finns att beställa medans trean och fyran finns lokalt. Och jag kan inte bestämma mig för vilken jag vill ha!

Sen finns det dessutom en joker i leken.


4 kommentarer:

 1. Civilization var roligt, gillade de varierade vägarna man kunde vinna. Den sista ronden i vårt 3-spelarparti vände snabbt på allting. Men det tar tid. Och en fördel att ha förkärlek för PC-versionerna.

  Spelade senast "Ra". Snabbt och roligt, vet dock inte hur det är för två spelare. Min brädspelsfanatikerkompis förespråkar Ogre(några år på nacken) som ett riktigt bra spel för 2.

  SvaraRadera
 2. Civ är onekligen bra även om det har en tendens att dra ut på tiden. Har inte testat de andra, men de som ligger på plats 2/3 ser fan intressant ut. Och om du inte använder ditt arkham horror så ofta så kan du ju donera det till mer behövande brädspelare.. *host* ..*viftarmedhanden*

  SvaraRadera
 3. stig: Jag älskar civ-spelen, dock inte femman men fyran med expansioner har tagit många timmat av mitt liv :P Ogre är inte riktigt den typen av spel som jag letar efter, vill ha spel där direkt konfrontation inte är ett måste.

  gajex: D&D-spelen är onekeligen intressanta, och de blir bättre ju fler man har. Kommer en trea nu i höst.

  Jag älskar mitt Arkham Horror, men den tar möe tid och möe bord så man ids så sällan spela den.. Kom förbi och ta en omgång ;-)

  SvaraRadera