söndag 23 oktober 2011

WoW: Lite tankar om Mists of Pandaria

Så kom då utannonseringen av Blizzards nästa expansion för World of Warcraft, denna kommer att heta Mists of Pandaria.

Vi kommer (äntligen) få spela som Pandarier, d.v.s. en intelligent Panda som går på två ben. Vi får också en ny klass i form av Munken, en martial-arts fighter som också kan specca som healer.

Munken kommer inte ha auto-sving som alla andra klasser (som i SWTOR), det kommer nånting som heter PvE Scenarios där man kämpar mot spelet i grupp (från LOTRO).

Andra saker är pet-battles, challenge-mode dungeons m.m.

Men också kommer nästa steg i att förändra och förenkla talents.

Och det är här man imho kör vilse, man har under lång tid förenklat och dummat ner spelet för att nu nå fram till att man i praktiken tar bort hela talentsystemet.

Det är länge sen jag tyckte man gick för långt, men tydligen inte nog långt för Blizzard. Det finns en hel del intressant i MoP, men jag kan mest bara känna meh inför den.

Om nu SWTOR blir en flop så kommer jag nog köpa den, kanske gör det ändå för att hålla kontot komplett, men den känns inte särskilt lockande, tyvärr.

Kanske är en epok i spelhistorien över?

6 kommentarer:

 1. Jag håller inte med om att vad de gör är att fördumma. Vad de gör är ett extremt val som de eg borde gjort för länge sedan.

  Idag så finns det många Talents. Cataclysm gjorde dem visserligen mycket färre, men tanken var att det inte längre skulle finnas några "dåliga" talents - dvs tråkiga sådana som man var tvungen att välja.

  Effekten blev den motsatta. Per spec finns mer eller mindre ett eller två aktiva val efter spelstil, resten var rent ut sagt nödvändiga. Det fanns ingen indivualitet mellan karaktärer av samma spec.

  Jag håller med om att lösningen är lite extrem, men jag tror den fungerar bra.

  Huruvida SWTOR floppar är en annan fråga. Frågar du mig kommer spelet råka ut för en hel del på grund av sin hype.

  Men det är ett bra spel. Jag har spelat det.

  SvaraRadera
 2. Jag saknar de gamla hybrid-speccarna, d.v.s. 0/30/21 typ... Men det är ju jag det :P

  Nämnde inte i texten, men jag anser att de också gick mycket för långt när de gjorde om questerna i alla zoner, det blev för styrt, för lite valmöjligheter

  Själv har jag inte testat SWTOR ännu, har vissa förhoppningar men försöker hålla mig lugn. Har juh kommit flera WoW-dödare förut som inte hållit måttet *host* ageofconan *host* med flera.

  SvaraRadera
 3. Jag saknar fortfarande Anarchy Online. Där kunde man verkligen göra unika builds, det var nästan på det viset att om man försökte göra exakt samma build 2 gånger på raken så lyckades man inte. Det var faktiskt riktigt riktigt skoj, man kände för sin karaktär på ett helt annat sätt i det spelet. Men teknologin i det spelet är förstås väldigt gammalt nu, och som alla andra mmorpgs gick de i "balansera sönder spelet tills det blir tråkigt för att 0.1% idioter på forumet gnäller"-fällan.

  SvaraRadera
 4. Håller med om att det kan bli ett "dagisspel". Men så som varande soft-core spelare är det bättre än om det gått åt andra hållet...

  SvaraRadera
 5. Mjo, mycket har blivit "fördummagt" till det bättre.. Men inte allt, jag tycker de har gått ett-två steg för långt.

  Nu är inte alla förändringar som kommer i MoP helt spikade ännu, så man får se hur det blir.

  SvaraRadera
 6. Ja till och med jag som bara spelar en-två gånger i månaden tycker att questar har blivit lite för enkla.

  Fast jag har ju inte ändrat spelstil heller, spelar "safe" alltså tar alltid questarna i level med mig själv, inte över...

  Men nya raser och klasser är ändå alltid roliga! :-) Har naturligtvis inte hunnit levla de två nya gubbarna i nya raser från förra expansionen till någon vettig level, men de är kul som omväxling.
  Även om gamla priesten funkar allra allra bäst. Märk väl, jag har ju ingen toplevel gube än - men väl säkert 30-40 altar...

  SvaraRadera