tisdag 19 februari 2013

Piratpartiet: Det kom ett brev

När jag idag kollade mailen hade jag fått ett mail från en Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen, där vi i Piratpartiets styrelse blir informerade om att om vi inte omedelbart slutar tillhandahålla access till The Pirate Bay så kommer vi bli stämda inför domstol för "Medhjälp till Upphovsrättsintrång".

Bakom Rättighetsalliansen, som tidigare hette Antipiratbyrån, står bl.a. Noble Entertainment, Nordisk Film och SF.

Denna utpressning är intressant ur flera aspekter.

Till att börja med så är det TPB som vi nu tillhandahåller access till inte samma TPB som fälldes i domstol. Gamla TPB var kombinationen av tracker, hosting av torrentfiler och sökmotor. Idag är TPB endast en sökmotor, på samma sätt som Google och Bing.

Sen väljer man i sitt brev till oss kalla oss för en ideell förening och inte för politiskt parti.

Partiet har nyss släppt en pressrelease där Anna säger:

"Piratpartiets verksamhet är laglig och laglig verksamhet ska inte behöva utsättas för hot av den här typen. Det är inte olagligt att förse Pirate Bay med internetaccess."

"När man tycker att lagen inte räcker till tar de saken i egna händer och spänner åt tumskruvarna mot individer och företag som har svårt att hävda sig mot upphovsrättsindustrins penningstarka jättar, säger Troberg. Det är beklämmande att de tillåts fortsätta på det här viset med både politikernas och rättsväsendets goda minne."

Jag kommer skriva mera om detta vad det lider, eftersom jag är en av de som hotas av Rättighetsalliansen.

Fler som skriver: Anton, Anna T, Christian E, HAX, Rick, Pirate Times, Frekar, Leffelini, Upphovsreträtt, Magnihasa, Nyheter24, DN, Copyriot.

Edit: Länk till BREVET!
Edit2: Uppdaterat länklista, ändrat ett ord.

4 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja påstå att TPB INTE är som google, eftersom google cachar sidor och gör dem tillgängliga från sina egna servrar. TPB har för övrigt inte fällts i domstol. Fyra personer fälldes för medhjälp till upphovsrättintrång av ett fåtal specifika verk med hjälp av TPB.

  SvaraRadera
 2. De fälldes väl för driften av TBP, men att skriva med alla smådetaljer kan ibland ta för mycket plats.

  SvaraRadera
 3. Själv är jag medlem och donerar pengar till partiet lite då och då. Jag är alltså med och finansierar verksamheten som tillhandahåller internetaccess till TPB.

  Nå, rättighetsalliansen, var är mitt brev?

  Mvh

  SvaraRadera
 4. Man använder samma taktik som man använde mot PP UK, man hotar styrelseledamöterna som individer...

  SvaraRadera