tisdag 2 april 2013

Jag behöver lite hjälp

Bild ärligt stulen från http://mattstone.blogs.com/christian/2007/09/pirate-jesus.html
I torsdags hade Piratpartiet Norrbotten sitt medlemsmöte för 2013, en rapport från det mötet kommer på Norrbottensbloggen så fort protokollet är justerat.

Där tog vi ett beslut.

Vi beslutade att ställa upp i kyrkovalet 2013, att ta fram kandidatlistor, valmanifest och allt sånt där som krävs för att ställa upp i ett val.

Jag har ett antal skäl till varför jag tycker det är intressant att ställa upp i kyrkovalet, primära skälet är samma orsak till varför jag inte själv nånsin har röstat i kyrkovalet.

Kyrkan har separerats från staten, men när ska staten lämna kyrkan? En kyrka ska inte styras av partipolitik. Det är den första punkten på ett valmanifest, att verka för kyrkan oberoende från staten och statens separation från kyrkan. Resan har påbörjats, nu är det dags att slutföra den.

Nästa punkt är att verka för att inom kyrkan skapa en inkluderande miljö, en piratistik-humanistisk människosyn. En miljö där alla är välkomna, där kvinnoprästmotståndare talar för döva öron, där kärleken och acceptansen för människor står i centrum. Eller som Jesus själv sade: "Du skall älska din nästa som dig själv."

Dessa två punkter är de viktigaste för mig att verka för inom kyrkan, sen finns det fler fördelar som t.ex. massmedial uppmärksamhet, träning inför kommande valrörelser och liknande praktiska detaljer.

Det finns dock en hake med det hela, för att kunna ställa upp måste det finnas några kandidater, som har skrivit på kandidatförsäkran. Man måste också ha ett antal underskrifter av folk som stöder deltagandet för att få registrera gruppbetäckning.

De två punkterna, inklusive beställning av valsedlar, måste vara klart senast den 15:e april.

Så det är inte mycket med tid vi har på oss.

Det finns inom kyrkan tre olika nivåer att ställa upp på, Kyrkomötet, Stiftsfullmäktige och Kyrkofullmäktige. Där kyrkomötet är högsta instans och därmed också svårast att nå. Det är mycket möjligt att få så pass många röster att man når resultat där, men kräver 300 underskrifter av röstberättigade samt ganska många namn på valsedeln.

Steg ett just nu är dock, jag behöver hjälp. Hjälp att få ihop underskrifter, hjälp att vaska fram kandidater till valsedlarna, kandidater som ställer upp på vårat valmanifest och som drivs av Tro och slutligen hjälp att färdigställa ett valmanifest utifrån ovan nämnda huvudpunkter.

Tilläggas kan, att för att ställa upp till val i Kyrkofullmäktige krävs det endast 10 namnunderskrifter, så det tror jag att vi kan klara utan problem, men då kan vi påverka minst.

Till sist så måste vi ha ett namn på den nomineringsgrupp som vi skapar, Piratkyrkan? Iofs redan taget så jag vet inte.....

16 kommentarer:

 1. Gör det enkelt, ställ upp som Piratpartiet Norrbotten

  SvaraRadera
 2. Jag är inte medlem i kyrkan så jag kan inte skriva under, men om ni ställer upp till den högsta nivån så är det i hela landet. Hur det ser ut med distribution av valsedlar i kyrkoval vet jag inte.

  SvaraRadera
 3. Jag är rätt rookie på kyrkoval också, det står dock att valnämnderna kan hjälpa till med att få ut valsedlar.

  Men man måste köpa dem själva, vet inte om man kan få igen pengarna ifall man tar mandat.

  Det intressanta med att ställa upp i högsta nivån är att även om vi kommer kampanja främst i norr, så är vi valbara över hela landet...

  SvaraRadera
 4. Det skulle innebära att den av mina bekanta som frågade mig om ni ställer upp till kyrkoval att den personen kan rösta pirat i kyrkovalet.

  SvaraRadera
 5. Ja.. OM vi får ihop sådant stöd att vi kan få fram kandidater och 300 namnunderskrifter.... På två veckor...

  SvaraRadera
 6. Ja det kan bli en svår uppgift. Underskrifter till de olika nivåerna kan väl köras parallellt, men välj den nivån som passar Norrbotten bäst då kampanjen sker där och ni ser en större chans att ta mandat.

  SvaraRadera
 7. Är inte riktigt med här. " Kyrkan ska inte styras av partipolitik ","vi hade tänkt göra kyrkan lite mer piratisk ".

  Hur har ni tänkt att det ska gå ihop? Sedan finns det ett oberoende gäng och ett som vill att det ska vara politik inom kyrkan. Har varit så länge nu. Brukar själv rösta på de oberoende kandidaterna.

  SvaraRadera
 8. Är medlem i Svenska kyrkan, så jag ställer gärna upp med en underskrift.
  Är dock inte speciellt troende, så jag känner mig ganska olämplig som kandidat (har tänkt att jag antagligen borde söka utträde, men det har inte varit en prioriterad fråga, så jag har inte tagit tag i det).

  Finns det någon lämplig blankett att samla underskrifter på? Kanske kan vara värt att köra en drive på UP-kongressen i helgen. Och vart ska de skickas?

  Kommer nog inte titta in här igen spontant, så för säkerhets skull, svara till (tomas (punkt) kronvall (hos) piratpartiet (punkt) se) också.

  SvaraRadera
 9. fd.svensson: Jag vet att jag inte är den enda som vill ha ut politiken ur kyrkan, dessa får man samarbeta med om vi blir invalda. Sen är det faktiskt så att de två primära punkterna i valmanifestet på sitt sätt krockar, men jag ska utveckla det lite mer i kommande postningar.

  Cernael: Jag hör av mig :P

  SvaraRadera
 10. Namnförslag: PISK - Piratpartiet I Svenska Kyrkan.

  SvaraRadera
 11. Humlan: Jag är helt på att skriva under och försöka fixa underskrifter!

  Jag är inte en nämnvärt troende person, men jag ser stora möjligheter att t.ex. arbeta med flyktingpolitik och andra humanistiska värden inom kyrkan som ofta överensstämmer med kristna värderingar.

  Hojta över xmpp eller mail på [email protected] om det är något specifikt, annars så följer jag utvecklingen här :)

  SvaraRadera
 12. Tror du att vi kan skrapa ihop 100 underskrifter innan helgen? Isf kan vi ställa upp på mellannivå, 300 för kyrkomötet tror jag är övermäktigt med den tidspress som finns.

  Om du inte är bra på att springa :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka krav är det på underskrifterna?

   Måste signatörerna vara medlemmar i svenska kyrkan?

   Radera
  2. namn + personnummer och signatören måste vara medlem...

   Radera
 13. Nu har det gått en vecka. Det fungerar alltså inte att länka till ett dokument som underskrivarna kan skriva ut, skriva på och skicka in. Val till kyrkomötet sker i hela landet, så på så sätt hade säkert 300 underskrifter fixats.

  SvaraRadera