tisdag 16 augusti 2011

Star Wars: The Old Republic - Del 1, introduktion

Star Wars: The Old Republic (SWTOR) är ett kommande multispelar-rollspel (MMO) från Bioware.

Bioware som har gett oss spel som Knights of the Old Republic (KOTOR), Mass Effect, Dragon Age, Neverwinter Nights m.fl. De är riktigt duktiga på att skapa rollspel med en stark story, där man som spelare verkligen känner att ens handlingar påverkar spelets värld och allt har konsekvenser.

Den stora frågan är, kan de omvandla den upplevelsen till att fungera i ett onlinespel? Och kan de utmana kungen av MMOs, World of Warcraft.


Vad är då SWTOR?

Kort sagt är SWTOR ett MMO, ett spel där tusentals spelare spelar online i samma värld. Spelet är baserat på Star Wars-mytologin, men de har valt att förlägga handlingen dryga 3000 år innan filmerna, inom samma tidsperiod som spelen KOTOR och KOTOR 2 utspelade sig. SWTOR börjar sin historia ca 300 år efter handlingen i KOTOR 2.

Att förlägga handlingen utanför filmernas tidsepok måste vara det smartaste de kan göra, den kreativa friheten blir så enormt mycket större. Tidsperioden är redan känd bland datorspelare sen de mycket framgångsrika KOTOR-spelen.

För gamla Star Wars-fanatiker som jag som "hatar" den nya triologin så är det skönt att slippa den helt, men ändå kunna försvinna in i den underbara Star Wars-mytologin. Samtidigt undviker man att stöta bort yngre Star Wars-fans som lärt känna mytologin via de nya filmerna eller tv-serien.

Sen finns det redan ett Star Wars MMO som utspelar sig under filmernas tidsperiod, Star Wars Galaxies, ett spel som nog bäst kan beskrivas som en flop. Spelet har misshandlats hårt av Sony under några år för att nu bli nedlagt till årsskiftet. Jag har kört den och den lämnar en hel del övrigt att önska, tyvärr.

Story-driven

Bioware säger att SWTOR kommer vara det första MMO som är "story-driven", d.v.s. att det är baserat på äventyrsupplevelsen och inte på att grinda, som i så många andra MMO. Jag tycker iofs att Lord of the Rings Online är ett bra story-driven MMO, där man verkligen upplever att man är med i handlingen som finns i böckerna.

Dock kommer SWTOR med nånting som de kallar "Flashpoints", instans-baserade gruppquestar, där man utför en mängd deluppdrag för att nå ett gemensamt slutmål. En jämförelse Bioware har använt för att beskriva en flashpoint, är när Luke, Han och Obi-Wan tar en turné i dödsstjärnan i första filmen.

Flashpoints är en så pass stor och intressant del av SWTOR att jag kommer gå igenom hur de kommer funka mer i detalj i en senare postning. Men helt klar är det så att det är en av de funktioner som ser mest lovande ut i SWTOR!

Sith vs Jedi

Givetvis kommer mycket av handlingen i SWTOR att handla om maktkampen mellan SITH-imperiet och Jedi-republiken, mellan den mörka och den ljusa sidan av Kraften.

Handlingen börjar efter att ett brutalt krig mellan imperiet och republiken just avlutats, ett krig som imperiet vann. En försiktig fred, som bäst kan beskrivas som kallt krig, råder i galaxen, men öppet krig hotar att bryta ut när som helst...

I min nästa postning, som kommer om några dagar, tittar jag lite på vilka klasser och vilka raser man kan spela som.


SWTOR Special (uppdaterad):


Del 1 - introduktion
Del 2 - klasser
Del 3 - platser
Del 4 - flashpoints och operations
Del 5 - Strider och PvP
Del 6 - avslutning och summering


Intressant? Läs mer om , , , ,